Prognoză economică optimistă
Comisia Europeană a îmbunătățit prognoza privind economia românească, graţie performanţei mai solide decât se previziona a PIB-ului în primul trimestru din 2021.
Daniela Budu, 08.07.2021, 12:10
România va avea cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în 2021, potrivit prognozei de vară a Comisiei Europene care anunță că economia românească va creşte cu 7,4% în acest an şi cu 4,9% anul viitor. Noua estimare a forului comunitar pentru 2021 este cu 2,3 procente mai mare faţă de prognoza din primăvară pentru că, potrivit executivului european, performanţa economiei româneşti a fost solidă în primul trimestru.
Totodata, încrederea consumatorilor şi a oamenilor de afaceri a rămas mare până acum. Consumul privat este aşteptat să se mențină robust, sprijinit de ridicarea restricţiilor, în special în sectoarele afectate sever de pandemie, precum şi de creşterea salariilor în primele luni ale anului, mai arată Executivul comunitar.
Mai mult, investiţiile vor rămâne solide în perioada 2021-2022, sprijinite atât de sectorul public cât şi de cel privat. Exporturile ar urma să se îmbunătăţească în linie cu redresarea principalilor parteneri comerciali ai României, dar contribuţia exporturilor nete la creştere va rămâne, potrivit Comisiei, negativă în perioada 2021-2022. Avansul economiei româneşti va continua și anul viitor, deşi într-un ritm mai lent.
Premierul Florin Cîţu spune că aceste previziuni sunt rezultatul faptului că sectorul privat a răspuns pozitiv la măsurile implementate până acum şi are încredere că se vor implementa toate reformele anunţate.
Pe de altă parte, profesorul universitar doctor Mircea Coşea explică ce înseamnă, din punctul său de vedere, aceste cifre pentru România:
Creşterea aceasta de 7% este o cifră care de fapt nu este creştere, este o recuperare. Din punct de vedere economic, macroeconomic, dacă vreţi, este o diferenţă mare între recuperare şi creştere economică. Deci, noi recuperăm, înseamnă că ne apropiem de nivelul de la care am plecat. Asta nu înseamnă neapărat că este o perioadă foarte bună, nu înseamnă neapărat că vom trăi mai bine. Iar dacă analizăm ce se întâmplă în spatele acestei cifre o să vedem că lucrurile sunt cât se poate de îngrijorătoare. Pentru că această recuperare la acest nivel record în Europa nu este sănătoasă. Faţă de alte ţări din jurul nostru, această cifră extrem de mare arată că, de fapt, România nu are la bază o dezvoltare economică reală, ci se bazează totul pe împrumuturi.
La nivelul Uniunii Europene, economia ar urma să înregistreze o creștere de 4,8% în acest an şi de 4,5% anul viitor, după ce activitatea a depăşit aşteptările în primul trimestru din 2021, iar îmbunătăţirea situaţiei privind sănătatea a dus la atenuarea restricţiilor în trimestrul doi.