Prognoza economică de iarnă a Comisiei Europene
Comisia Europeană a dat publicităţii previziunile economice de iarnă - unul dintre instrumentele importante privind mersul economiilor din clubul european. Se spune, în esenţă, că toate economiile din UE vor creşte în 2017 şi 2018.
Corina Cristea, 14.02.2017, 12:22
Aşteptată cu interes, prognoza de iarnă a Comisiei Europene a adus veşti bune pentru prima dată în ultimii nouă ani – economiile tuturor statelor membre ale Uniunii Europene vor înregistra creşteri pe întreaga perioadă avută în vedere, adică 2016 – 2018. Chiar şi ţările europene cele mai afectate de recesiune vor reveni pe creştere – spun estimările, care mizează pe o scădere semnificativă a şomajului, la cele mai coborâte niveluri de după criza economică din 2008. Analiza relevă că în zona euro, Produsul Intern Brut real este în creştere de 15 trimestre consecutive.
Ocuparea forţei de muncă progresează într-un ritm încurajator, iar şomajul continuă să scadă. Consumul privat este, în continuare, motorul redresării, iar creşterea investiţiilor continuă, deşi la un nivel modest. Aceste perspective rămân, totuşi, umbrite de un nivel de incertitudine mai ridicat ca de obicei, generat de noua administraţie americană, viitoarele alegeri din unele state europene, dar şi de Brexit. Conform previziunilor Comisiei Europene, în România creşterea economică este printre cele mai rapide din Uniunea Europeană şi se estimează că va rămâne astfel până în 2018, fiind susţinută de relaxarea fiscală şi de creşterile salariale.
Cifrele sunt, însă, sensibil sub cele luate în calcul la construcţia bugetului, iar specialiştii spun că există pericolul depăşirii ţintei de deficit bugetar. Analistul economic Aurelian Dochia (track): Economia europeană a dat semne, de câteva luni, că este în revenire, are o dinamică mai bună şi e evident că la nivelul economiei europene, România se situează printre ţările cu un ritm de creştere printre cele mai înalte. Comisia Europeană presupune că în 2017, ritmul de creştere al PIB-ului României va fi de 4,4%. Deşi este un ritm foarte mare în context european, el este mai mic decât prognozele Guvernului şi cifrele pe care se bazează bugetul, care a fost recent în discuţia Parlamentului, ceea ce evident că ridică unele semne de întrebare asupra modului în care se va încheia anul 2017. Pentru că un ritm de creştere mai mic decât cei 5,2% presupuşi de Guvern înseamnă că veniturile bugetare vor fi sensibil mai mici decât cele prognozate.”
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, luni, după publicarea previziunilor economice de iarnă ale Comisiei Europene, că deficitul bugetar al României în 2017 va fi mai mare decât în anul precedent, dar nu va depăşi 3%.