Prognoză BNR privind inflaţia
BNR se aşteaptă la o inflaţie lunară negativă în luna iulie, iar după datele preliminare, guvernatorul Mugur Isărescu anticipează şi o scădere de preţuri.
Daniela Budu, 07.08.2018, 11:30
Banca Naţională a României se aşteaptă ca inflaţia să scadă în trimestrul al treilea al acestui an, dar se va menţine în jurul valorii de 3,5%, aproape de limita maximă a intervalului ţintit de Banca Centrală. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat că, potrivit datelor preliminare, încă din luna iulie ar urma să fie o inflaţie negativă şi o scădere de preţuri. Isărescu a explicat care sunt mecanismele care influenţează acest proces:
‘Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei au ca principale surse evoluţia preţurilor administrate – gaze şi energie electrică, a preţurilor volatile ale produselor alimentare şi ale unor produse alimentare procesate, precum şi condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale. Relevante sunt, de asemenea, evoluţiile viitoare ale preţului internaţional al petrolului, ritmul creşterii economice şi dinamica inflaţiei în zona euro şi în Uniunea Europeană şi, implicit, conduita politicii monetare a Băncii Centrale Europene şi a băncilor centrale din regiunea noastră’.
Perspectiva scăderii inflaţiei anuale, creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară, scăderea lichidităţii, aprecierea monedei naţionale şi temperarea ritmului de creştere economică au determinat BNR să menţină dobânda-cheie (n.red. dobânda la care se împrumută băncile comerciale de la banca naţională) la 2,5% la ultima şedinţă de politică monetară din acest an. Amintim că Banca Centrală a majorat, anul acesta, dobânda-cheie în lunile ianuarie, februarie, respectiv mai, cu câte 0,25 puncte procentuale.
Mugur Isărescu spune că oprirea sau continuarea majorării dobânzii-cheie depinde şi de ce se întâmplă în Europa. Decizia Băncii Centrale de a menţine acest indicator la acelaşi nivel nu a fost anticipată de analişti, aceştia mizând pe o creştere a lui.
Mugur Isărescu explică de ce: ‘Probabil că ei se bazau pe o evoluţie în continuare ascendentă a inflaţiei, care evoluţie este infirmată de datele pe care le avem noi. Lumea tot repetând „rata inflaţiei anuale – 5%, 5%”, cea mai mare din Europa, probabil că aceasta a creat o altă percepţie. Noi prezentăm inflaţia cu multiplele ei faţete. Inflaţia lunară stagnează de câteva luni bune în România. Dacă ea a mai crescut, a mai crescut pentru că anul trecut a fost relativ mai scăzută. Deci, e şi o chestiune de percepţie’.
Mugur Isărescu a conchis că BNR a reuşit, prin măsurile luate, să determine intrarea inflaţiei pe o curbă descendentă, însă a adăugat că nu poate afirma că ciclul de creştere a dobânzii-cheie s-ar fi încheiat, în condiţiile în care există, încă, incertitudini privind evoluţiile din Europa, atât legate de creşterea economică, cât şi de inflaţie.