Producție record de autovehicule
Record de producție locală de mașini în România
Leyla Cheamil, 26.01.2024, 11:33
Anul trecut, România a înregistrat o creştere record a producţiei de vehicule, depăşind cu peste 4% numărul total de maşini din 2019. Adrian Sandu, secretarul general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România, este de părere că această creştere a fost posibilă datorită eforturilor celor două uzine, Dacia şi Ford. Producătorul român de automobile Dacia a fost înființat la jumătatea anilor ’60, în urma unui acord de cooperare cu constructorul francez Renault, care, în 1999, a preluat 51% din acțiuni. La rândul său, Ford România este un producător cu sediul la Craiova, subsidiar al companiei americane. Adrian Sandu consideră că acest record a venit și în urma soluțiilor găsite la criza componentelor electronice.
Atât echipele de la Dacia, cât şi echipele de la Ford au făcut tot posibilul să asigure un flux optim de aprovizionare cu componente, astfel încât, pe fondul unei cereri consistente, avem această creştere a producţiei, înregistrând, astfel, în 2023, un nou record de producţie de vehicule în România, circa 513.000 unităţi. Noi sperăm ca acest an 2024 să reprezinte un nou an de creştere pentru producţia de vehicule în România, să atingem un nou record, dar depinde de factorul aprovizionare, depinde şi de menţinerea unei cereri constante sau chiar în creştere pentru produsele fabricate în România pe pieţele unde acestea se desfac, în Vestul Europei şi nu numaiˮ.
Pe de altă parte, înmatriculările de autoturisme noi, în România, au crescut cu 11,6% în 2023 faţă de anul anterior, marjă în care autoturismele electrificateˮ au înregistrat un salt de peste 25%, până la o cotă de piaţă de circa 24%, arată datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor, prelucrate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile. Potrivit statisticii, pe piaţa naţională, în topul primelor zece mărci de autoturisme şi autovehicule comerciale, în 2023, pe primul loc se află Dacia, cu mai mult de 46 000 de unităţi, urmată de Renault, cu peste 15.000. În 2023, în clasamentul primelor cinci cele mai vândute autoturisme 100% electrice pe primul loc se află Dacia Spring – cu aproape 6900 de unităţi.
De menționat faptul că, în Europa, anul trecut, vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat un avans de circa 17%, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 4,3%, de la 4,2% în 2022, arată datele publicate joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile. Aceste cifre sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană, Marea Britanie şi ţările din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia