Procedura europeană de dezechilibru economic
România se află printre cele 16 state UE, identificate de Comisia Europeana, cu dezechilibre economice.
România Internațional, 26.02.2015, 12:09
Comisia Europeană a decis, miercuri, să deschidă procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România şi Portugalia, două dintre cele 16 ţări UE identificate in noiembrie 2014 că înregistrează dezechilibre economice.
Comisarul european responsabil pentru afaceri economice si monetare, Pierre Moscovici, a explicat că unul din motivele includerii României pe această listă a fost decizia autorităţilor de la Bucureşti de a renunţa în 2015 la programul de asistenţă financiară externă.
Potrivit unui comunicat al CE, România înregistrează dezechilibre macroeconomice care necesită monitorizare şi care trebuie să ia măsuri. În cursul celor trei programe consecutive cu UE şi FMI, dezechilibrele externe şi interne au fost reduse în mod semnificativ. Cu toate acestea, riscurile de pe urma situaţiei net negative a investiţiilor internaţionale şi o capacitate redusă de export pe termen mediu necesită atenţie. Mai mult, stabilitatea sectorului financiar a fost menţinută până acum, dar rămân vulnerabilităţi externe şi interne în sectorul bancar.
În total, în cazul a 16 state UE a fost deschisă procedura de dezechilibru macroeconomic, în diferite faze. România a fost plasata în faza a doua din cele cele şase, în care cea mai grava este „Procedura de dezechilibru excesiv”. Alături de România se mai află Belgia, Olanda, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie. In faza trei a ţărilor confruntate cu dezechilibre macroeconomice care necesită o acţiune politică decisivă şi monitorizare se află motorul economiei europene, Germania, în urcare o treaptă, alături de Ungaria. Spania, Irlanda şi Slovenia (în coborâre) sunt plasate în faza patru. Intr-o situaţie dificilă se află Franţa, ajunsă în faza a cincea, penultima, şi căreia CE i-a acordat un nou termen, până în 2017, să rezolve problema deficitului bugetar excesiv de mare. Alături de aceasta se află Bulgaria, şi ea în urcare faţă de anul trecut.
Comisia Europeană le-a recomandat ţărilor membre să-şi intensifice reformele economice şi să-şi supravegheze finanţele publice. Comisia va prezenta recomandările sale Consiliului European şi se aşteaptă ca ele să fie discutate la reuniunea miniştrilor de finanţe (ECOFIN) din luna martie. Până la mijlocul lunii aprilie se aşteaptă ca statele membre să-şi prezinte noile programe naţionale de reformă şi noile programe de stabilitate sau convergenţă. Pe baza acestora, CE va face noi recomandări, specifice pentru fiecare ţară.