Problemele sistemului medical
Problemele sistemului medical românesc par să nu se mai termine.
Roxana Vasile, 05.01.2018, 12:30
În general, buni plătitori de taxe şi impozite, românii îşi achită consecvent inclusiv obligaţiile financiare către Sănătate, în speranţa ca, în contrapartidă, să beneficieze de gratuitate măcar parţială a consultaţiilor, tratamentelor sau medicamentelor, precum şi de servicii medicale de calitate. Realitatea face, însă, ca, de ani buni, speranţele oamenilor să se transforme în iluzii deşarte! Pe fondul unor probleme cronice legate de subfinanţarea sistemului sanitar şi lipsa acută a personalului medical, încă din prima zi a acestui an, aproximativ 2.000 de medici de familie au refuzat să semneze contractele cu Casele de Asigurări de Sănătate, lăsând aproape 4 milioane de români fără posibilitatea de a beneficia de reţete gratuite şi compensate şi nici de trimiteri la specialişti.
Medicii protestatari cer debirocratizarea sistemului medical şi majorarea fondurilor alocate pentru medicina primară. În egală măsură, în prezent, Ministerul Sănătăţii se confruntă şi cu o campanie anti-vaccinare desfăşurată ilegal în ţară. Ca urmare, Direcţiile de Sănătate Publică au primit sarcina de a verifica panourile stradale cu mesaje împotriva vaccinării, metodă care – important de spus! – salvează aproximativ 3 milioane de vieţi în fiecare an.
Actuala epidemie de rujeolă din România trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea – medici, autorităţi şi părinţi, or aceste mesaje publicitare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor, declară ministrul sănătăţii, Florian Bodog: „A pune pe un afiş faptul că vaccinul e nesigur este după părerea mea o crimă şi este ilegal. Cred că fiecare părinte responsabil trebuie să îşi protejeze copilul. La fel cum îl duce să îl boteze, indiferent de religia pe care o are, la fel ar trebui să îl ducă şi să îl vaccineze.”
Dacă ar fi posibilă, nici crearea unui vaccin împotriva lipsei de conştiinţă nu ar fi inutilă! De la finele anului trecut, un reputat chirurg român, specialist în transplant de rinichi, Mihai Lucan, bănuit de delapidare şi constituire de grup infracţional organizat, este cercetat pentru prejudicierea Statului cu 5 milioane lei, echivalentul a aproape 1 milion de euro. Medicul ar fi transferat ilegal la clinica sa privată aparatură ce aparţinea Institutului Renal din Cluj-Napoca.
Peste 150 de pacienţi ar fi fost trimişi de la spitalul public la cel privat al chirurgului, unde intervenţiile costau între 3.000 şi 6.500 de euro. Iată ce mai afirmă Emanuel Ungureanu, deputatul USR care a denunţat practicile doctorului Lucan: (track) „În aceste zile, descoperim o ţară în care trăim care este coordonată de reţele de tip mafiot, care cuprind medici, procurori, judecători, oameni din SRI cu complicitatea unor alţi doctori care ştiu, spre exemplu, că în sute de clinici din România pacienţii sunt direcţionaţi de la stat către privat. Bolnavii sunt jecmăniţi de bani, apoi sunt întorşi în clinicile de stat, unde este jecmănit din nou statul.” Au fost citaţi în vederea audierii în dosarul medicului Mihai Lucan chiar ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi primarul Clujului, Emil Boc.