Problemele energiei, în discuţie
Ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, a mers miercuri la Târgu Jiu, pentru a discuta cu sindicaliştii şi administraţia Complexului Energetic Oltenia situaţia de la acest complex, dupa ce, în urma cu o săptămina.
România Internațional, 12.02.2015, 12:33
Sindicaliştii Complexului Energetic Oltenia (CEO), un complex cu 19 mii de angajaţi şi care poate asigura peste 40% din necesarul de energie al României, au anunţat, după intâlnirea avută, miercuri, la Târgu Jiu, cu ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, că nu renunţă la proteste. Aceştia sunt nemultumiţi de deciziile conducerii CEO de a reduce salariile şi a disponibiliza câteva mii de salariaţi. Sindicaliştii i-au solicitat ministrului deblocarea negocierilor pe noul Contract Colectiv de Muncă.
Nici conducerea Complexului nu a făcut concesii după discuţiile de miercuri. Managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că reducerea salarială programată pentru 2015 va fi de 2,3 la sută, iar, începând cu 1 martie, urmează să fie disponibilizaţi aproximativ 3.000 de angajaţi. El a precizat va fi vorba de peste 1.000 de salariaţi de la cariera Berbeşti, care va fi externalizată şi cedată către CET Govora, precum şi de angajaţi care, în mare parte, mai au un an sau doi până la pensie şi care vor intra într-un program de protecţie socială în baza căruia vor primi lunar circa 1.700 de lei, până la atingerea vârstei de pensionare.
Administraţia CEO a transmis o informare salariaţilor conform căreia, dacă nu se va încheia un nou contract colectiv de muncă până pe 19 februarie, nu vor mai fi acordate facilităţi. Este vorba despre cele privind transportul, tichetele, masa caldă, ajutoarele de deces şi primele.
Pe de alta parte, ministrul Liviu Pop a dat asigurări că Guvernul nu doreşte să închidă companiile energetice Oltenia şi Hunedoara, dovadă că Executivul nu a ajuns la un acord cu delegaţia FMI şi CE care a cerut restructurarea masivă şi radicală a acestora.
Liviu Pop: Complexul Oltenia nu va fi închis şi nu vom susţine acest lucru, indiferent ce presiuni externe vor fi făcute de către cei care-şi doresc ca România să nu aibă o securitate pe zona de energie.” Pop a precizat însă că este nevoie de programe de eficientizare, astfel încât compania să revină pe profit.
Sindicatele din minerit şi energie organizează, joi, un nou protest la Târgu Jiu, care potrivit organizatorior „reprezintă un strigăt disperat al salariaţilor CE Oltenia faţă de situaţia dezastruoasă în care a ajuns intreprinderea în urma «managementului privat» instituit în societate”.
Sindicatele au trimis premierului Victor Ponta o adresă în care îl informează despre situaţia grea de la CEO. Acesta a declarat că România are nevoie de toate tipurile de energie şi hidro, şi nucleară, şi regenerabilă, şi cărbune, dar cu restructurările, eficientizarea şi cu investiţiile în mediu necesare. Ponta a anunţat că ministrul Economiei, Andrei Gerea, va pregăti pentru luna aprilie un plan de propuneri concrete pentru eficientizrea producţiei de energie electrică.