Probleme de mediu, în atenţia preşedinţiei române a Consiliului UE
La Bucureşti s-a discutat, timp de două zile, despre problemele de mediu cu care se confruntă Europa.
Daniela Budu, 21.05.2019, 11:31
În contextul exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a acestui an, Bucureştiul a fost gazda Reuniunii informale a miniştrilor mediului din statele comunitare. Au avut loc dezbateri privind schimbările climatice şi biodiversitatea, dar s-a discutat şi pe tema managementului resurselor de apă – controlul poluării apei cu plastice/microplastice din râuri către mări. Discuţiile s-au axat pe rolul cetăţeanului în viitorul cu emisii scăzute de carbon, iar alte subiecte au fost legate de stilul de viaţă sănătos şi planificarea spaţială.
Cetăţenilor europeni li s-a cerut o participare puternică şi implicarea în acţiunile de decarbonizare. Implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de carbon trebuie să fie un efort comun al autorităţilor şi al organizaţiilor de mediu – a precizat ministrul român al mediului, Graţiela Gavrilescu.
Cât priveşte modul în care lumea protejează biodiversitatea, cel mai recent raport al Naţiunilor Unite atrage atenţia că multe specii şi habitate au dispărut, iar tendinţa se va menţine şi în următorii ani, dacă nu vor fi luate măsuri. Comisarul european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cańete, a atras atenţia că impactul schimbărilor climatice trebuie să fie abordat serios şi este nevoie să oprim pierderea masivă de biodiversitate.
‘Trebuie să ne coordonăm mai bine în adaptarea la schimbarea climatică şi să jucăm un rol esenţial în reducerea emisiilor şi să sprijinim mai activ investiţiile în măsurile de adaptare. De asemenea, trebuie să începem să vorbim mai mult despre sănătate şi aceasta să fie o nouă prioritate a adaptării’ – a afirmat oficialul european.
În plus, mai spune acesta, trebuie să găsim metode eficiente de a păstra biodiversitatea şi, astfel, să asigurăm o mai bună sănătate şi o mai bună siguranţă alimentară. Comisarul pentru politici climatice şi energie a subliniat, în acelaşi timp, că Europa are nevoie de un nou model de afaceri care să ajute la răspândirea rapidă a tehnologiilor inovative, iar societatea civilă şi consumatorii trebuie să participe la acest proces.
Va fi nevoie de un nou concept de afaceri, iar tehnologiile pozitive trebuie să se răspândească rapid. Societatea civilă şi consumatorii trebuie să participe la acest proces. Cetăţenii pot reduce emisiile schimbând modul în care se comportă, având un regim alimentar mai sănătos şi folosind produse adecvate’ – a adăugat oficialul.
Cât priveşte managementul resurselor de apă, ministrul român al Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat că controlul poluării apei cu plastice, respectiv cu micro-plastice din râuri către mări, reprezintă un subiect deosebit de actual şi îngrijorător atât pentru cetăţenii Europei, cât şi pentru întreaga populaţie, la nivel mondial.