Probleme de actualitate în atenţia diplomaţiilor europene
Şefii diplomaţiilor din UE au discutat luni la Bruxelles o o serie de probleme de actualitate.
România Internațional, 24.05.2016, 13:00
Strategia de securitate regională a UE pentru Siria şi Irak, cea de combatere a organizaţiei teroriste Stat Islamic, Strategia globală a UE, dar şi aspecte externe ale migraţiei au fost câteva din problemele de actualitate discutate, luni, la Bruxelles, de miniştrii de externe comunitari. UE doreşte ca lupta împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic să se desfăşoare în paralel cu găsirea unei soluţii politice la războiul din Siria, a declarat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.
Statele Uniunii consideră că organizaţia teroristă Statul Islamic şi ideologia sa violentă reprezintă o ameninţare la securitatea internaţională, dar şi, în mod direct, la spaţiul european.
Prezent la Consiliul Afacerilor Externe de la Bruxelles, ministrul român de externe, Lazăr Comănescu, a subliniat necesitatea identificării de noi modalităţi pentru a preveni finanţarea grupărilor teroriste. În privinţa Strategiei globale a UE, ministrul român a subliniat importanţa provocărilor cu care se confruntă regiunea Mării Negre, precum şi rolul pivotal al acestei zone în conturarea noilor infrastructuri regionale de securitate, între care cele de transport şi energie.
O alta temă pe agenda CAE a fost migraţia. Miniştrii comunitari au stabilit extinderea misiunii navale în largul coastelor libiene, pentru a combate traficul de persoane spre Europa. De asemnea, UE a spus că va oferi Libiei asistenţă pentru reconstituirea Forţelor navale şi Pazei de coastă, pentru limitarea imigraţiei.
Tot luni, Lazăr Comănescu a fost prezent la reuniunea miniştrilor de externe din ţările UE cu omologii din statele Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus), unde discuţiile s-au concentrat asupra stadiului implementării obiectivelor stabilite la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, din mai 2015.
Cu acest prilej a fost reafirmat angajamentului comun al UE şi al partenerilor de a continua să promoveze Parteneriatul Estic, ca instrument de acţiune strategic al Uniunii în vecinătatea sa estică, bazat pe interese şi angajamente comune, şi pe susţinerea proceselor de reformă în statele partenere.
Ministrul român, Lazăr Comănescu: Dincolo de avantajele pe care le implică aceste acorduri de comerţ liber – acorduri de asociere -, sunt unele măsuri pe care le-am sugerat şi care sper să se materializeze în viitor legate, de exemplu, de servicii care sunt în beneficiul cetăţenilor, cum ar fi posibilitatea extinderii sistemului de roaming la telefonie mobilă în afara spaţiului UE, care să includă şi ţările partenere. Acelaşi lucru este valabil pentru chestiuni cum ar fi sistemele europene de plăţi.’
Comănescu a propus şi identificarea unor măsuri de sprijin a acestor state, cum ar fi investiţii în infrastructură sau accesul la un card european de sănătate.