Problema energiei, între independenţă şi eficienţă
Autorităti şi specialişti din domeniu au discutat, la Bucureşti, la un forum de profil, despre independenţa energetică a României şi eficienţa sistemului energtic naţional.
România Internațional, 20.02.2015, 12:20
România ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte independenţa energetică, dar se află la coada clasamentului când vine vorba de eficienţa sistemului, este concluzia participanţilor la un forum de profil, organizat, la Bucureşti, de publicaţia Diplomat Bucharest. In opinia acestora, dintre cele trei subsectoare ale industriei energetice româneşti – electricitate, gaze naturale şi energetica urbană, în special alimentarea cu energie termică,- ultima este, de departe, cea mai deficitară. Cauza principală, susţin specialiştii, o reprezintă tratarea superficială a acestui subsector în ultimii 23 de ani. Subvenţiile bugetare pentru combustibilii necesari încălzirii şi mai multe forme de protecţie socială au condus la un proces de acumulări succesive nefavorabile, foarte greu de rezolvat în prezent.
România stă prost şi la randamentul sistemelor centralizate de încălzire, care în multe oraşe nu au fost modernizate, au atras atenţia participanţii la forum. Ei spun că în ţările cu economie liberă consolidată încălzirea centralizată s-a dovedit a fi o metodă sustenabilă şi cu cost minim, în zonele urbane, dens populate. In schimb, în statele în tranziţie, acest tip de incălzire este relativ răspândită, dar necesită modernizări substanţiale pentru a deveni competitivă ca performanţă şi preţ.
Prezent la forum, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Doru Ciocan, a declarat că, după 1989, în România, ieşirea din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor a avut o tendinţă de creştere accentuată, ajungându-se ca, la sfârşitul lui 2014, doar 70 de localităţi să mai dispună de astfel de sisteme.
Pe de altă parte, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au afirmat că, înainte de a definitiva Strategia Energetică Naţională (SEN), Guvernul trebuie să fie la curent cu nevoile fiecărei municipalităţi în parte, pentru a nu lua decizii eronate, care nu ar răspunde specificului zonei.
Luna trecută, ministrul energiei, Andrei Gerea, a anunţat că priorităţile în acest an sunt definitivarea Strategiei energetice pentru perioada 2015-2035, aflată în dezbatere publică, şi continurea reformei structurale a sectorului energetic, în special privatizarea şi restructurarea companiilor din domeniu. Potrivit Strategiei, investiţiile necesare în sectorul energetic românesc pentru următorii 20 de ani se ridică la aproximativ 100 miliarde de euro. Documentul arată că România trebuie să intensifice explorarea şi, eventual, exploatarea de noi zăcăminte de petrol şi gaze naturale, atât convenţionale, cât şi neconvenţionale.
Premierul Victor Ponta a declarat recent ca ministrul Gerea va pregăti pentru luna aprilie un plan de propuneri pentru eficientizarea producţiei de energie electrică.