Prioritățile sesiunii parlamentare
Legile Justiţiei şi Legile Educaţiei sunt obiectivele principale ale noii sesiuni parlamentare începute la București.
Daniela Budu, 01.09.2022, 11:59
Senatul și Camera Deputaților de la București au început, joi, o nouă sesiune parlamentară, a doua din acest an. Pachetul Legilor educaţiei, precum şi modificarea Legilor justiţiei, a Codului penal şi a Codului de procedură penală sunt prioritare pentru parlamentarii din coaliţia la guvernare PNL-PSD-UDMR.
Pachetul Legilor justiţiei, care cuprinde proiectele privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii, a fost aprobat recent de Executiv şi face parte dintr-o serie de modificări asumate în faţa partenerilor europeni, cu scopul de a moderniza întreg sistemul judiciar. De altfel, modificarea legilor justiției este obiectivul asumat de România, atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cât şi prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, de care depinde aderarea la Spațiul de liberă circulație Schengen.
Cât privește noile Legi ale educației, acestea au fost puse în dezbatere publică şi sunt dur criticate de societatea civilă, de liderii principalelor universități și chiar de aleșii locali. Proiectele prevăd modificări majore pentru elevi, inclusiv legate de evaluare şi admiterea la liceu şi facultate. O altă prioritate a noii sesiuni este adoptarea pachetului legilor securităţii. De asemenea, vor fi discutate în noua sesiune parlamentară şi măsurile care urmează să fie aprobate în Guvern prin ordonanţă de urgenţă privind compensarea preţului la energie.
Se prefigurează mai multe proiecte pe teme sociale. În acest context, UDMR a propus un proiect privind acordarea unui ajutor de stat pentru cei care se încălzesc cu lemne. La rândul său, PSD a propus majorarea pensiei minime, a valorii punctului de pensie şi a salariului minim pe economie la 3.000 de lei.
Din opoziţie, USR a atras deja atenţia asupra activităţii ministrului energiei, Virgil Popescu, şi a anunţat o moţiune simplă la adresa acestuia. Amintim că în sesiunea anterioară, la Camera Deputaților au fost depuse cinci moțiuni simple ale opoziției la adresa unor miniștri ai guvernului condus de liberalul Nicolae Ciucă. Toate au fost respinse prin votul majorității.
Sesiunea parlamentară anterioară a adus adoptarea legii prin care se permite exploatarea gazelor din Marea Neagră. Legea offshore”, inițiată de liderii coaliției de guvernare, a trecut rapid de ambele camere ale Parlamentului, iar exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră va asigura independența energetică a României, în contextul conflictului din Ucraina. Potrivit legii, România are întâietate la cumpărarea gazului extras din acest perimetru, iar surplusul va fi exportat.
O altă lege, îndelung discutată la Parlament și aprobată după multe dezbateri, a fost cea prin care se desființează secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. A avut loc și o premieră: Parlamentul României și cel al Republicii Moldova vecine au avut o ședință comună la Chișinău pentru a transmite un mesaj comun de susținere a Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.