Prioritățile noii sesiuni parlamentare
Senatul şi Camera Deputaţilor de la București au început prima sesiune parlamentară ordinară a anului şi penultima a legislaturii.
Daniela Budu, 01.02.2024, 11:59
Senatorii şi deputaţii români au început, pe 1 februarie, o nouă sesiune parlamentară, prima din acest an și penultima a legislaturii. Printre priorităţile PSD şi PNL, partide aflate la guvernare, se numără proiectele necesare pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR, astfel încât România să poată înainta cererile de plată pentru a primi fondurile europene alocate. Totodată, social-democraţii şi liberalii şi-au stabilit și în şedinţe separate strategia pentru noua sesiune legislativă.
Proiectele privind jocurile de noroc şi pentru combaterea consumului de droguri se află printre priorităţile social-democraţilor. Liderul PSD şi premier, Marcel Ciolacu, a anunţat și o iniţiativă legislativă privind plafonarea dobânzilor la creditele obţinute de la instituţiile financiare nebancare. Potrivit acesteia, valoarea totală care va fi rambursată nu va mai putea depăşi dublul sumei obţinute prin credit.
Marcel Ciolacu: Eu mi-aş dori ca, în luna februarie, să treacă această lege. Cred că e mult, se ajunge şi la 1.000%. Chiar dacă sumele sunt mici, iei împrumut de 500 lei (n.r. 100 euro), să ajungi să plăteşti o dobândă de 1.000% pentru că îţi permite legea… e un pic cam mult.”
Prioritatea anunțată de liberali este o legislaţie fermă pentru combaterea şi prevenirea consumului de droguri. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a făcut apel către toţi parlamentarii să adopte în procedură de urgenţă aceste proiecte legislative. Alina Gorghiu:
Înfiinţarea Registrului Naţional al Traficanţilor de droguri; legea 2 Mai prevede că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot să fie puşi în libertate atunci când primesc o pedeapsă cu condamnare; iar al treilea, înfiinţarea a opt centre dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri.”
În noua sesiune parlamentară, formaţiunile din opoziţie vor să stopeze eventuale creşteri de taxe şi impozite şi să prevină încălcarea Constituţiei. Liderul naţionalist AUR, George Simion, susţine că o comasare a alegerilor europarlamentare şi locale este un proces neconstituţional.
George Simion: Nu se poate aşa ceva, să votezi primarii cu trei luni înainte, creezi instabilitate. Există, deja, o decizie a Curţii Constituţionale. Alegerile europarlamentare nu pot fi comasate, cuplate cu alte alegeri.”
USR, tot în opoziţie, a anunţat începerea procedurii de sesizare a Comisiei de la Veneţia privind scenariul comasării alegerilor europarlamentare şi locale cu mai puţin de şase luni înainte de termenul stabilit. Dacă partidele din coaliţia la Putere vor cădea de acord pentru comasarea unora dintre alegerile care vor avea loc în acest an, este de aşteptat ca agenda Parlamentului să cuprindă şi modificarea legislaţiei din acest domeniu, respectiv a Codului administrativ. Amintim că în acest an, pe lângă alegerile europarlamentare și locale, în România vor avea loc și alegeri legislative și prezidențiale.