Priorităţile noii sesiuni parlamentare
Senatorii şi deputaţii români se întorc la lucru.
Bogdan Matei, 01.09.2021, 12:05
Prima zi de toamnă e şi prima a noii sesiuni a Parlamentului bicameral de la Bucureşti. Potrivit liderilor săi, prioritatea zero a coaliţiei de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR e proiectul legii numită a consumatorului vulnerabil. Deja adoptat de Senat, actul normativ este, acum, pe agenda Camerei Deputaţilor şi prevede posibilitatea ca statul să sprijine familiile cu venituri mici la plata unei părţi din facturile de energie electrică şi gaz, ce ameninţă să explodeze în iarnă.
PSD, din opoziţie, cere dezbaterea şi adoptarea de urgenţă a legii şi susţine că aceasta trebuie să se aplice din acest sezon rece, şi nu de anul viitor, cum propune guvernul. Social-democraţii vor şi un mecanism de plafonare a preţurilor, dacă piaţa înregistrează o creştere artificială a tarifelor la energie.
La Senat, notează comentatorii, se aşteaptă ca liderii coaliţiei de guvernare să decidă formula prin care se desfiinţează Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, despre care experţii români şi străini spun că nu e decât o invenţie inutilă, menită să intimideze magistraţii şi să blocheze lupta anticorupţie. Toate vocile puterii susţin că sunt de acord ca această secţie, creată de fosta putere de stânga, trebuie desfiinţată, dar nu există consens politic asupra unei soluţii.
Tot la Senat, PSD, epurat, în bună măsură, de personajele cu palmares infracţional notabil ce roiau în jurul fostului şef al stângii, Liviu Dragnea, doreşte dezbaterea şi adoptarea de urgenţă a proiectului de lege Fără penali în funcţii publice – temă care, ani în şir, a aparţinut discursului politic al dreptei. Social-democraţii plănuiesc şi depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului de coaliţie condus de liberalul Florin Cîţu.
PSD, constată analiştii, cu ochii pe ultimele sondaje, e într-o situaţie foarte confortabilă. Nervozitatea şi frustarea din societate sunt evidente, iar două treimi dintre respondenţi consideră că în România lucrurile merg într-o direcție greșită. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 35% ar vota PSD şi doar 21 de procente PNL. A treia în intenţiile de vot e AUR, opoziţia naţionalistă, cu 15%, un procent peste USRPLUS. UDMR, ca întotdeauna, e chiar pe pragul electoral de 5%.
În plus, coaliţia e departe de a funcţiona impecabil şi, de la desfiinţarea Secţiei Speciale la revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a acumulat numeroase restanţe faţă de aşteptările propriul electorat.
În sfârşit, în această toamnă, atât PNL, cât şi USRPLUS au programate congrese pentru alegerea unor noi conduceri. Ceea ce, în mod tradiţional în politica românească, provoacă o luptă nemiloasă, asezonată cu lovituri sub centură şi cu scandaluri care fac deliciul presei.