Priorităţile noii sesiuni parlamentare
Cele două camere ale legislativului sunt de luni în sesiune ordinară. Printre priorităţi se numără legea pensiilor şi definitivarea legilor justiţiei, contestate la Curtea Constituţională.
Ştefan Stoica, 03.09.2018, 11:15
Noua sesiune ordinară a Parlamentului de la Bucureşti are pe agendă definitivarea unor legi contestate la Curtea Constituţională, dar şi proiecte legislative noi. Majoritatea PSD – ALDE din Parlament si-a fixat ca priorităţi adoptarea unei noi legi a pensiilor, modificarea legilor siguranţei naţionale şi legea adopţiei.
Puterea şi-ar dori, de asemenea, definitivarea legilor justiţiei, contestate de opoziţie şi de preşedinte la Curtea Constituţională, a codurilor penal şi de procedură penală şi a Legii offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră şi a cărei reexaminare a fost solicitată de şeful statului. Nu în ultimul rând, partidele de la putere vor ca SRI să explice în legislativ natura protocoalelor de colaborare încheiate în trecut de principalul serviciu secret cu Parchetul General şi cu alte instituţii din domeniu.
SRI şi Parchetul General au precizat, deja, că protocoalele de colaborare au fost legale şi au vizat în principal chestiuni tehnice. Ele au fost denunţate când părţile au ajuns la concluzia că actul de justiţie poate fi înfăptuit şi în absenţa lor.
De partea ei, opoziţia de dreapta, din care fac parte PNL, USR şi PMP, e preocupată, între altele, de revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, de eliminarea pensiilor speciale şi de reforma în sănătate. Nu în ultimul rând, Opoziţia vrea ca executivul să ofere explicaţii în legătură cu violenţele care au avut loc la protestul antiguvernamental organizat de diaspora pe 10 august, în Bucureşti, şi cu modul în care executivul a gestionat criza generată de râspândirea pestei porcine. Amintim că opoziţia a acuzat intervenţia în forţă, considerată disproporţionată, a jandarmilor ca răspuns la provocările venite din partea unor indivizi care aparent nu aveau legătură cu protestul paşnic.
PNL a anunţat că în actuala sesiune va încerca din nou să dărâme cabinetul PSD – ALDE prin moţiune de cenzură. Sesiunea parlamentară de toamnă nu începe sub cele mai bune auspicii din perspectiva dialogului politic Putere – Opoziţie, cel care ar trebui să guverneze dezbaterile asupra proiectelor de lege. Nici în interiorul partidelor nu e linişte.
Ultima reuniune a conducerii PSD a scos la lumină clivajul între liderul autoritar al Partidului, Liviu Dragnea, şi primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, politician ce beneficiază de o cotă de încredere mai ridicată decât a preşedintelui PSD. Din această postură, Firea nu s-a sfiit să critice deschis prestaţia fidelei colaboratoare a acestuia, ministrul de Interne Carmen Dan, la mitingul din 10 august.
Tensiunile din PSD ar favoriza, teoretic, opoziţia de dreapta. Aceasta pare, însă, incapabilă să le speculeze. Liderul PNL, Ludovic Orban, este şi el contestat în partid, nefiind perceput unanim ca liderul apt să conducă frontul anti-PSD. Unul în care fiecare exponent al Opoziţiei acţionează solitar. Iar lipsa alternativei oferă PSD răgazul necesar reglării disputelor interne