Priorităţile noii sesiuni parlamentare
Noul Cod Fiscal este primul act normativ important pe agenda sesiunii parlamentare de toamnă care a început în România la 1 septembrie.
Corina Cristea, 01.09.2015, 12:55
Prioritate declarată a clasei politice de la Bucureşti, noul Cod fiscal deschide agenda sesiunii de toamnă a legislativului român. Încă de săptămâna trecută, liderii politici au decis, prin consens, că actul normativ va fi adoptat în forma iniţială, aprobată deja în Parlament în urmă cu două luni, dar unele măsuri vor fi aplicate în etape. Prima măsură vizează scăderea în două etape a TVA – la 20% din ianuarie anul viitor şi la 19% din 2017. Suprataxa la carburanţi şi taxa pe stâlp sunt menţinute încă un an, cu o excepţie, şi anume în cazul construcţiilor speciale din agricultură pentru care taxa va fi eliminată de anul viitor.
Votat în unanimitate de parlamentari în urmă cu câteva luni, Codul a ajuns din nou în Parlament fiind trimis spre reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit căruia aplicarea sa nu ar fi sustenabilă. Calculele arată că, odată votate în legislativ, măsurile din Codul Fiscal, alături de creşterea salariilor din sănătate, decisă recent prin ordonanţă de urgenţă, induc un deficit bugetar de circa 1,7%. Premierul Victor Ponta dă, însă, asigurări că nu vor fi niciun fel de probleme, impactul bugetar provocat de reducerea TVA putând să fie acoperit doar din nivelul colectărilor.
Legea salarizării, dar şi legea votului prin corespondenţă sau cea a bugetului sunt alte priorităţi. Preşedintele interimar al principalei forţe politice de la Bucureşti, PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a fost mandatat de conducerea partidului să elaboreze, după consultări parlamentare, un set de principii pe baza cărora Autoritatea Electorală Permanentă să structureze un proiect pentru votul prin corespondenţă.
Ca şi în Cazul Codului fiscal, liderii partidelor parlamentare vor decide împreună forma finală a acestui act normativ, a mai anunţat liderul social-democrat. Din opoziţie, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, care solicită tuturor partidelor adoptarea până la 1 noiembrie a proiectului de lege privind votul prin corespondenţă pentru românii din diaspora, consideră inutilă elaborarea unui nou act normativ, întrucât, spune ea, există deja un document care a fost dezbătut şi care conţine punctele de vedere ale asociaţilor din diaspora.
Pe lângă acest proiect, liberalii mai vizează şi alte acte normative care se referă la învăţământul profesional sau un nou sistem de redevenţe. Pe masa de lucru a parlamentarilor se vor mai afla propunerea de modificare a legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sau propunerea legislativă pentru obţinerea de donaţii în sprijinul dotării şi înzestrării armatei române.