Priorităţile guvernului Ponta
Executivul român a anunţat 12 priorităţi printre care prezentarea în Parlament a noului Cod Fiscal, cu o legislaţie mai clară privind combaterea evaziunii fiscale, dar şi Legea falimentului personal.
Corina Cristea, 03.02.2015, 13:37
Domeniul economic şi cel fiscal, alături de măsurile sociale, se vor afla în mod deosebit în atenţia Executivului de la Bucureşti în actuala sesiune legislativă, care a debutat în această săptămână. 12 sunt priorităţile anunţate de premierul social-democrat Victor Ponta, între acestea numărându-se menţinerea măsurilor de echilibru social care vizează indexarea pensiilor, a alocaţiilor pentru copiii din familiile defavorizate şi a indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi.
Legea Falimentului Personal, o nouă legislaţie privind redevenţele, noi programe în domeniile educaţiei şi sănătăţii se află, de asemenea, pe lista Guvernului. Aceste priorităţi pornesc de la premisa unei stabilităţi şi colaborări Parlament – Guvern. Acestea au făcut ca în ultimii trei ani să avem creştere economică, o reducere a şomajului şi o inflaţie de 1%, anul trecut, a subliniat Victor Ponta în cadrul Orei prim-ministrului” – iniţiativă în premieră, care constă în prezentarea priorităţilor legislative de către şeful Executivului, în Camera Deputaţilor, la începutul fiecărei luni calendaristice.
Potrivit premierului, o parte cât mai importantă din creşterea economică ar urma să ajungă la cetăţeni printr-o distribuţie mai echitabilă şi păstrând echilibrele sociale. Guvernul urmează să prezinte Parlamentului noul proiect al Codului fiscal şi de procedură fiscală, prevăzut să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016 şi care are ca obiectiv o legislaţie mult mai clară, mult mai predictibilă într-un domeniu fundamental – cel al fiscalităţii. Între prevederile avute în vedere se numără menţinerea CAS reduse, a TVA scăzut la pâine, a cotei unice, a scutirii impozitului pe profitul reinvestit şi crearea condiţiilor de combatere a evaziunii fiscale – prioritatea absolută anunţată de premier.
În domeniul sănătăţii, Ponta este încrezător că scopul pentru care programul privind cardul de sănătate a fost adoptat, acela de a asigura transparenţă, de a opri fraudele şi de a avea un mod predictibil de administrare, să producă efecte în perioada imediat următoare. Premierul a subliniat, pe de altă parte, sprijinul Executivului pentru adoptarea unei legi a insolvenţei persoanelor fizice în spirit european, care să asigure o protecţie a acestora în faţa crizelor financiare.
Creşterea economică e deocamdată pe hârtie, nu se simte în buzunarele românilor”, a venit, din opoziţie, replica liderului grupului PNL. Ludovic Orban a criticat acţiunile Guvernului, pe care l-a acuzat că a preferat să guverneze prin ordonanţe de urgenţă şi nu prin dezbateri transparente în Parlament. În opinia sa, Executivul trebuie să fie preocupat nu doar de măsurile în plan economic şi social, ci şi de adoptarea noului cod electoral şi de modificarea Constituţiei.