Priorităţile guvernului Dăncilă
Noua garnitură guvernamentală PSD-ALDE, a treia în numai un an, e un amestec de nou şi vechi.
Bogdan Matei, 29.01.2018, 12:46
În subordinea premierului Viorica Dăncilă îşi păstrează portofoliile, la ministere considerate cheie, mulţi dintre colegii ei social-democraţi: Mihai Fifor – la Apărare, Carmen Dan – la Interne, Olguţa Vasilescu – la Ministerul Muncii, Petre Daea – la Agricultură. Titulari noi sunt la Finanţe, unde revine Eugen Teodorovici, la Sănătate, unde a fost nominalizată medicul Sorina Pintea, director de spital la Baia Mare, la cultura – actorul George Ivaşcu, director de teatru bucureştean, sau la Educaţie – profesorul Valentin Popa, rector al Universităţii din Suceava). Deputata PSD Natalia Intotero va conduce Ministerul Românilor de Pretutindeni.
Independent susţinut de ALDE, Tudorel Toader rămâne la ministerul Justiţiei. Miniştrii liberal-democraţi îşi continuă activitatea: Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministru al mediului, Teodor Meleşcanu, la Externe, şi Viorel Ilie, la relaţia cu Parlamentul. Singura schimbare este la ministerul Energiei, unde demisonarul Toma Petcu a fost înlocuit cu deputatul Anton Anton. Noul cabinet este format din 28 de membri, între care patru vicepremieri, faţă de trei în precedentul guvern. Al patrulea loc i-a revenit social-democratei Ana Birchall, care va gestiona dosarul parteneriatelor strategice ale României.
Adaptare a programului electoral cu care PSD a câştigat alegerile în 2016, noile ţinte ale guvernării includ măsuri economice şi sociale pentru tineri şi pensionari, precum şi pentru mediul de afaceri. Numărul taxelor, tarifelor şi comisioanelor cu aplicare generală în România nu va fi mai mare de 50, astfel că pentru populaţie vor exista cel mult 10 taxe, iar pentru companii maximum 40. Executivul PSD-ALDE se mai angajează să susţină investiţii majore, precum construcţia a opt spitale regionale şi a unui spital republican la Bucureşti şi modernizarea majorităţii spitalelor judeţene. Guvernarea mai promite să aprofundeze procesul de descentralizare administrativă şi să modernizeze infrastructura rutieră.
Opoziţia de dreapta – PNL, USR, PMP – afirmă, în schimb, că multe angajamente sunt copiate din vechiul program, iar termenul de intrare în vigoare a acestora a fost, practic, amânat cu un an. În plus, spun liberalii, nu există nici o legătură între obiectivele incluse în noul program de guvernare şi legea bugetului pentru 2018. Pentru unii analişti, principalul pericol la adresa noului cabinet nu e atât opoziţia, slabă numeric în Parlament, cât tensiunile din interiorul PSD, care explodează semestrial.
În iunie 2017, partidul şi-a doborât prin moţiune de cenzură propriul guvern, condus de Sorin Grindeanu, devenit indezirabil pentru liderul social-democrat Liviu Dragnea. Iar luna aceasta, premierul Mihai Tudose a demisionat după ce colegii i-au retras sprijinul politic. Alţi comentatori cred, însă, că nu mai există riscul unei rupturi între şeful de partid şi cel de guvern. Descoperită, tutelată, îndrumată politic de însuşi Dragnea, Viorica Dăncilă va fi, spun ei, un premier de o docilitate exemplară şi nu va ieşi din cuvântul omului forte al coaliţiei.