Priorităţi politice la Bucureşti
Preşedintele român, Klaus Iohannis, a ţinut, luni, primul său discurs în faţa Parlamentului de la preluarea mandatului.
Roxana Vasile, 10.02.2015, 13:22
Transformarea şi responsabilizarea instituţiilor statului sunt prioritare pentru progresul unei naţiuni. Este mesajul preşedintelui român, Klaus Iohannis, care a ţinut, luni, primul său discurs în faţa Parlamentului de la preluarea mandatului. Momentul nu a fost ales la întâmplare. El coincide cu debutul, la începutul acestei luni, al sesiunii parlamentare, printre ale cărei priorităţi figurează o nouă legislaţie electorală, proceduri mai simple pentru ridicarea imunităţii aleşilor sau adoptarea Legii insolvenţei persoanelor fizice.
Relaţia pe care şeful statului şi-o doreşte cu Legislativul este una corectă şi de parteneriat, bazată pe dialog şi respect. Nu conflictul permanent între reprezentanţii naţiunii asigură progresul, ci efortul comun al acestora, îndreptat spre binele cetăţeanului! – le-a spus parlamentarilor preşedintele ţării, făcând o evidentă aluzie la tensiunile cvasi-cotidiene de pe vremea predecesorului său, Traian Băsescu.
La numai aproximativ trei luni de la câştigarea prezidenţialelor, mesajul de luni, din Parlament, al lui Klaus Iohannis s-a dorit şi un apel la reformă, prin renunţarea la populism şi la deciziile menite să sporească doar câştigul electoral, tară de care aleşii poporului sunt acuzaţi adesea.
Klaus Iohannis: “O spun direct: îmi doresc un Parlament puternic. Un Parlament ferm în materie de integritate, corect în raport cu cererile justiţiei, responsabil în actul de legiferare, activ în atribuţiile de control şi transparent în conduită va fi, cu siguranţă, privit altfel de cetăţeni.”
Şeful statului le-a cerut parlamentarilor să respecte calendarul stabilit la consultările pe care le-au avut, de curând, la iniţiativa sa şi să voteze, până la sfârşitul acestei sesiuni, un nou pachet de legi privind alegerile locale şi parlamentare, votul românilor din diaspora, finanţarea partidelor şi campaniilor electorale, precum şi legea partidelor. I-a invitat, în acest context, să reflecteze asupra consecinţelor votului pe listă sau a votului uninominal sau pe tema reducerii numărului de parlamentari, pentru a avea un Parlament mai eficient.
Funcţia de legiferare a Parlamentului are nevoie să recapete şi ea conţinut, cea exercitată de Executiv prin ordonanţe de urgenţă trebuind să fie una excepţională, nicidecum curentă – a mai spus Klaus Iohannis. Acesta a punctat: Parlamentul României are în această sesiune oportunitatea de a împlini o aşteptare, de a avea un prim rezultat concret şi de a începe să recâştige în mod autentic încrederea oamenilor.”
Aşteptările mari pot duce la rezultate mari – a conchis preşedintele, amintind că de performanţa instituţiilor depinde, în ultimă instanţă, viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.