Prinţul Charles în România
Moştenitorul Coroanei Britanice, Prinţul Charles, a făcut o vizită oficială în România, a două după aceea din 1998.
Bogdan Matei, 31.03.2017, 12:44
Nu sunt mulţi străinii celebri pe care românii să-i fi adoptat, aproape, şi să-i perceapă ca pe unii de-ai lor. Iar cel mai ilustru dintre aceştia e moştenitorul Coroanei Britanice, Prinţul Charles, care, de două decenii, vine frecvent în România, unde e şi contribuabil, fiindcă şi-a şi cumpărat aici câteva imobile. Pasionat de natura şi arhitectura Transilvaniei, el a creat o fundaţie ce promovează clădirile de patrimoniu – case, cetăţi, biserici fortificate – din aşezările fondate de coloniştii saxoni veniţi acolo în Evul Mediu.
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannnis l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de preţuire pentru activitatea sa în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume. Moştenitorul Coroanei a salutat buna relaţie dintre cele două ţări şi şi-a mărturisit, din nou, afecţiunea profundă faţă de români. „Tot ce am vrut să fac în ultimii 20 de ani, de când vizitez România, a fost să-i ajut pe români să îşi aducă aminte de unicitatea culturii lor, de moştenirea arhitecturală şi, mai presus de toate, de potenţialul lor în lumea de astăzi” – şi-a rezumat el crezul.
Cu premierul Sorin Grindeanu, Prinţul a discutat despre situaţia românilor din Marea Britanie după Brexit, despre relaţiile politice şi militare dintre cele două ţări, aliate în cadrul NATO, şi despre armonizarea poziţiilor lor pe marile teme de politică externă. Pasionat de tradiţiile populare, Prinţul de Wales a mers şi la Muzeul Naţional al Satului din Bucureşti, unde s-a declarat încântat de casele vechi ţărăneşti şi de obiceiurile tradiţionale, a dansat alături de un ansambu popular, a salutat meşterii şi a zăbovit cu fiecare, interesându-se de tehnica şi materialele folosite.
În faţa unei case tradiţionale aduse din Delta Dunării, Prinţul Charles a fost întâmpinat de fostul multiplu campion olimpic şi mondial la caiac-canoe Ivan Patzaichin, care i-a dăruit o vâslă cu semnătura sa. Directoarea instituţiei, Paula Popoiu, nu şi-a ascuns nici emoţia, nici bucuria: „Prinţul Charles a venit la Muzeul Satului. Mi-a spus acum, la plecare, că Muzeul nostru este magnific, că se va întoarce cândva în acest muzeu. Mi se pare fantastic ca un om atât de important şi care face aşa de mult pentru România şi pentru promovarea tradiţiilor să vină aici, în muzeu, şi să spună că este magnific.”
Agenda vizitei oficiale a Prinţului a inclus şi o întâlnire cu Patriahul Bisericii Ortodoxe Române (confesiune majoritară), Daniel, precum şi o cină, practic, în familie, cu propria sa verişoară îndepărtată, Principesa Margareta, custodele Coroanei României. Prima născută dintre cele cinci fiice ale ultimului Suveran al României, Mihai I (1940 – 1947), aceasta conduce Casa Regală după ce, acum un an, Majestatea Sa, nonagenar şi grav bolnav, s-a retras din viaţa publică.