Primul studiu românesc privind eficacitatea vaccinurilor
O persoană imunizată este de zece ori mai protejată, arată primul studiu privind eficiența vaccinurilor anti-COVID în România.
Mihai Pelin, 18.08.2021, 11:44
Pandemia de COVID-19 continuă să creeze probleme la nivel mondial. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că lumea riscă să piardă lupta contra coronavirusului. Din cauza noilor tulpini, dar şi a altor factori, multe ţări vor înregistra o reizbucnire a focarelor. Mai precis, virusul se răspândeşte în continuare inclusiv pe fondul eliminării restricţiilor privind circulaţia şi adunările, al nerespectării măsurilor de siguranţă, dar şi a accesului inechitabil la vaccinuri. În România, autoritățile spun că imunizarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva coronavirusului. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a prezentat prima analiză preliminară a datelor privind eficiența vaccinării împotriva COVID-19. Potrivit datelor prezentate, persoanele vaccinate sunt mult mai protejate împotriva bolii, șansele ca ele să facă o formă gravă fiind mult mai mici.
Studiul arată că eficiența pentru prevenirea infecției este de 90%. Totodată, o persoană vaccinată complet este de 10 ori mai protejată decât una nevaccinată. În ceea ce privește eficiența împotriva spitalizării, o singură doză de vaccin, la mai mult de 14 zile de la administrare, are o eficiență de 67%, eficiență care crește la peste 92% în cazul în care vorbim la schemă completă de vaccinare. Astfel, o persoană vaccinată cu ambele doze are un risc de 12 ori mai mic de a ajunge în spital. Nu mai puţin important, potrivit studiului, imunizarea scade de 14 ori riscul de deces, eficiența fiind de peste 93% la persoanele vaccinate cu schemă completă.Informațiile au fost adunate pe o perioadă de patru luni, din februarie până la finalul lunii mai. Datele din alte țări arată că eficiența vaccinurilor se menține la peste 90% și în cazul tulpinii indiene Delta, atunci când vorbim despre prevenirea spitalizărilor, a formelor grave și a deceselor – a mai spus Valeriu Gheorghiță.
La începutul acestei luni, potrivit AFP, jumătate din populaţia Uniunii Europene era vaccinată cu schema completă împotriva COVID-19. Din cele 27 de state membre, 13 depăşiseră, deja, pragul de 50%, după modelul celor mai populate patru state din blocul european: Spania (58%), Italia (54%), Franţa (53%) şi Germania (52%).Cele mai mari procente de populaţie complet vaccinată erau în Malta (74%) şi în Belgia (59%). La capătul opus al clasamentului se situa, la mare distanţă, Bulgaria (14%), întrecută doar de România, unde, la ora actuală, doar puţin peste 5 milioane de persoane sunt complet vaccinate. Până în prezent, patru vaccinuri anti-COVID-19 sunt aprobate în UE: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford şi Johnson&Johnson. În plus faţă de acestea, Ungaria şi Slovacia utilizează şi seruri neaprobate, deocamdată, de Agenţia Europeană pentru Medicamente, dezvoltate în Rusia şi în China.