Primul episod al iernii
În România a căzut prima zăpada mai serioasă, iar vremea s-a înrăutăţit în aproape toată ţara.
Mihai Pelin, 19.11.2018, 12:38
Meteorologii au emis atenţionări cod galben de ninsori, lapoviţă, ploi şi intensificări ale vântului pentru aproape trei sferturi din teritoriu, care au fost, ulterior, restrânse doar pentru est și nord-est. Precipitațiile au fost, la început, mai ales sub formă de ninsoare, iar apoi, treptat, acestea s-au transformat în lapoviță și ploaie. Temperaturile au coborât sub zero grade, iar pe crestele munților au fost chiar și minus 20 de grade. Temporar, vântul a prezentat intensificări în aceste regiuni, atingând viteze de 55-75 km/oră.
În zona montană s-a depus un strat consistent de zăpadă, motiv de bucurie pentru iubitorii de schi care au început să se cazeze în stațiuni. Frigul şi precipitaţiile vor persista și în zilele următoare, avertizează meteorologul Alina Şerban: “Vremea se va menţine rece, chiar deosebit de rece pentru regiunile extracarpatice şi această caracteristică se va păstra chiar pe aproape tot parcursul săptămânii. De altfel, marţi, marţi noapte, și miercuri, un nou pasaj frontal va determina apariţia precipitaţiilor în mare parte din ţară, sub formă de ploaie şi care se vor transforma treptat în lapoviţă şi, în anumite zone, chiar în ninsoare, toate acestea pe fondul unor temperaturi minime destul de scăzute, cu valori sub zero grade, până spre minus şase, minus şapte, poate chiar minus opt pe la mijlocul săptămânii în jumătatea de nord a Moldovei, dar şi în estul Transilvaniei.”
Ninsoarea a afectat și traficul aerian pe mai multe aeroporturi din România. Unele zboruri au avut întârzieri, din cauza degivrarii de care aeronavele au nevoie înainte de decolare. Se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe şosele din ţară, dar nu sunt semnalate restricţii de trafic. Zeci de utilaje de deszăpezire au îndepărtat zăpada şi au fost împrăştiate tone de material antiderapant. La București, primăria generală a convocat un comandament de iarnă unde. In capitală, pompierii au intervenit pentru gestionarea unor evenimente cauzate de fenomenele meteo, în special căderi de copaci pe şosea sau pe autoturisme.
Cum era de așteptat, circulația în Capitală a fost îngreunată, iar pe majoritatea arterelor principale s-a circulat cu viteză extrem de redusă, recomandată de poliția rutieră în astfel de cazuri pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Conducătorii auto din toată țara sunt sfătuiţi să nu parcheze sub copaci întrucât zăpada îngreunează crengile, iar acestea se pot rupe. Şi pentru pietoni este destul de dificil să se deplaseze, trotuarele fiind acoperite de un strat de zăpadă, peste care a plouat.