Primul asalt al iernii
Iarna s-a instalat în România și în țările vecine. Vântul puternic și căderile de zăpadă au perturbat traficul rutier, maritim și aerian.
Bogdan Matei, 27.11.2023, 11:59
O toamnă până acum neobișnuit de blândă, care, la început de noiembrie, încă le îngăduia românilor din sudul țării să iasă afară în tricou, s-a metamorfozat, în zilele din urmă, într-o iarnă prematură, însoțită de obișnuitul cortegiu de neplăceri hibernale. Vremea rea a lovit, deopotrivă, România și țările din jur și a provocat haos în traficul rutier şi feroviar.
În capitala bulgară, Sofia, din cauza vântului au căzut copaci pe străzi din toate cartierele, iar zăpada a rămas mult timp necurățată în centrul orașului. Întreaga peninsulă balcanică, din sudul Bosniei până în Macedonia de Nord, a intrat, de altfel, sub avertisment de vreme rea, cu scăderea temperaturilor, cu ninsori şi depuneri de strat gros de zăpadă. Vânt intens şi în Grecia, chiar dacă temperaturile au rămas pozitive peste zi.
Şi în Ungaria au căzut ninsori abundente, iar în unele regiuni s-a depus un strat gros de zăpadă. Temperaturile rămân și acolo scăzute, iar vântul puternic face frigul şi mai pătrunzător. Un val de aer rece din nord, anticipat din vreme de meteorologi, face ca zăpada să fie persistentă. Condiţii meteorologice dificile şi în Ucraina, cu ninsori abundente şi viscol în nord, inclusiv în capitala Kiev, şi cu ploi, lapoviţă şi vânt puternic în sud, mai intens în regiunile Odesa şi Nikolaiev.
Condiţii de iarnă şi pe drumurile din Republica Moldova, unde autorităţile au atras atenţia că precipitaţiile sub formă de lapoviţă şi ninsoare fac obligatorie echiparea corespunzătoare a vehiculelor. Pe Marea Neagră – rafale de vânt de 25-30 metri pe secundă şi valuri de până la cinci metri.
Duminică a fost cod roşu de ninsoare şi viscol și în județe din sud-estul României. Zeci de tronsoane de drumuri naţionale au fost închise circulaţiei pentru toate categoriile de autovehicule. Închisă a fost, o vreme, și așa-numita Autostradă a Soarelui, care leagă Bucureștiul de litoralul Mării Negre.
Tot pe șoselele din sud-est, numeroase persoane au rămas blocate în mașini, de unde au trebuit duse la adăpost de pompieri. Acolo unde, din cauza troienelor, autospecialele de intervenţie n-au pot înainta, salvatorii şi-au continuat deplasarea pe jos, pentru a ajunge la autoturismele blocate.
Elevii din judeţele afectate nici n-au mers luni la şcoală. Cursurile au fost suspendate în toate localitățile afectate de vremea extremă și unde orele nu se pot desfăşura în bune condiţii. Consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ va stabili modul în care va fi recuperată materia.
Administraţia Naţională de Meteorologie anunță că, în următoarea perioadă, vremea va fi mai puțin capricioasă, dar va rămâne una de iarnă, cu temperaturi foarte coborâte.