Primele ninsori în România
Un val de aer polar a cuprins toată România.
Roxana Vasile, 25.09.2018, 11:12
Duminică la 4:54, ora României, a venit oficial toamna. Mai precis, echinocţiul a marcat începutul toamnei din punct de vedere astronomic. Astfel, în emisfera nordică, ziua va continua să scadă treptat, iar noaptea va deveni din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat în 21 decembrie. Creşterea nopţilor va aduce şi temperaturi minime tot mai scăzute, iar ziua, valorile termice vor creşte doar până la orele 14:00 sau 15:00, nu până la 18.00, ca vara.
În România, trecerea la toamnă s-a produs mai brusc decât şi-ar fi dorit mulţi. Un val de frig a cuprins, în doar două-trei zile, întreaga ţară. După ce sâmbătă şi duminică, pe alocuri, temperaturile au atins şi 30/31 de grade Celsius, ele au scăzut brusc şi semnificativ, ajungând chiar şi cu până la 10/15 grade mai mici decât cele normale pentru această perioadă a anului.
Luni, în România au fost două anotimpuri. În centrul ţării, oamenii au aprins focul în sobe ori au pornit caloriferele, iar în zona rurală, au dus în grajduri fân pentru ca animalele să fie protejate de ger. În schimb, pe litoralul la Marea Neagră unii turişti au făcut plajă şi baie. Apoi, în noaptea de luni spre marţi, valul de aer polar a cuprins toată ţara.
La munte, marţi dimineaţă, s-au înregistrat chiar primele temperaturi sub zero grade din această toamnă – în Carpaţii Meridionali, pe Vârful Omu au fost minus 8 grade Celsius, la Bâlea Lac minus 5,3, iar pe Vârful Ţarcu minus 6 grade Celsius. De altfel, potrivit meteorologului de serviciu din cadrul Staţiei Meteo Ţarcu, de luni seara în zonă a început să ningă, stratul de zăpadă măsurând, deja, aproximativ un centimetru.
Pe Transfăgărăşan, şosea spectaculoasă ce traversează pe axa nord-sud Munții Făgăraș, drumarii au început deszăpezirea, pe anumite porţiuni zăpada viscolită depăşind 10 centimetri. Cei care au ales să circule pe acolo au fost invitaţi să se asigure că au montate la maşini anvelopele de iarnă.
Aşa că, marţi: vreme mai rece faţă decât cea normală în aproape toată România, cu vânt accentuând senzaţia de frig şi ploi locale în nord şi centru, iar la altitudini mari ninsori sau lapoviţă. Meteorologii spun că, deşi se va însenina, va continua să fie frig până vineri, când promit o îmbunătăţire a vremii. Tot ei spun şi că, deşi acest val polar va traversa România, toamna încă nu se va instala în adevăratul sens al cuvântului decât abia în luna octombrie, care va fi una cu temperaturi destul de ridicate pentru această perioadă din an şi fără ploi.
Nu ar putea lipsi, totuşi, surprizele, adică alternanţele cu episoade de vreme capricioasă. Oricum, specialiştii sunt unanim de acord că anotimpurile nu mai sunt ce au fost. Iar, noi ceilalţi, o constatăm pe propria piele.