Primele 100 de zile ale guvernului de la Chişinău
Şeful executivului de la Chişinău, Iurie Leancă, a prezentat bilanţul primelor 100 de zile ale guvernării, unul bun, în pofida unui context regional dificil.
Ştefan Stoica, 20.09.2013, 12:20
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a evitat declaraţiile triumfaliste în raportul prezentat, joi, la împlinirea a 100 de zile de la preluarea guvernării. Totuşi, în ciuda situatiei interne si a provocarilor din regiune, în special în relatiile cu Federatia Rusa, şeful executivului moldovean a apreciat drept pozitivă evolutia ţării si a promis continuarea reformelor si a parcursului european. Crearea de locuri de muncă si lupta împotriva coruptiei ramân pe lista priorităţilor guvernamentale, deoarece în aceste domenii mai sunt destule de făcut.
Iurie Leanca: Mi-as fi dorit sa avem un numar mai mare de locuri de munca, mi-as fi dorit sa fi obtinut mai multe rezultate în lupta împotriva coruptiei. Contextul în care am lucrat în ultimul timp a devenit mult mai complicat, cu mult mai multe provocări. Aţi fost si sunteţi martori la recentele evoluţii sau am putea sa le calificăm drept involuţii pe plan regional”.
Provocările vin, cum altfel, de la Est. Iritată de paşii fermi pe care Moldova, sprijinită de România, îi face spre Uniunea Europeană, Rusia a suspendat, recent, importurile de vinuri moldoveneşti, invocând calitatea lor scăzută.
Aceasta este o problema de natură mai degrabă politică decât tehnica si anulează 30% din totalul exportului de vin al Republicii Moldova, declara premierul Leancă. El nu a exclus şi alte măsuri de acest gen, cum ar fi posibila sistare a exporturilor de gaze către Moldova, sugerata chiar de catre vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cu ocazia recentei sale vizite la Chisinau. Contractul cu Gazprom pentru importul gazelor naturale a expirat în 2011 si a fost prelungit pâna la 31 decembrie 2013.
Substratul unor astfel de gesturi este limpede. Moscova face presiuni asupra Chişinăului pentru a-i frâna mersul spre Uniunea Europeană, iar această politică de presiune şi şantaj a fost amendată ca atare într-un proiect de rezoluţie al Parlamentului European. Cu toate acestea, nimic nu va abate Republica Moldova din traseul ei european, a promis şeful guvernului. Acordul de liber schimb cu UE va fi parafat în noiembrie, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Semnarea acordului de asociere si liberalizarea regimului de vize ar putea să se producă în prima jumatate a anului 2014, a mai anuntat Iurie Leanca.
Un proiect important este gazoductul Iasi-Ungheni, realizat cu partea română şi esenţial în asigurarea securităţii energetice a ţării.
Nu în ultimul rând, guvernul republicii Moldova va continua tratativele cu separatiştii transnistreni din estul teritoriului, dosar nerezolvat de peste 2 decenii.