Prima remaniere a Guvernului Grindeanu
Deşi nu a ieşit din perioada debutului de mandat, premierul social-democrat Sorin Grindeanu a făcut schimbări importante în configuraţia Guvernului de la Bucureşti.
Florentin Căpitănescu, 24.02.2017, 12:45
La mai puţin de două luni de la instalare, Guvernul de stânga de la Bucureşti, confruntat cu un major handicap de imagine, pe fondul tentativei eşuate de a vicia Codurile Penale, a trecut prin prima schimbare de garnitură. Obligat, oricum, de conjunctură la o mini-remaniere, după ce ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, şi cel al Justiţiei, Florin Iordache, şi-au dat demisia, dirijorul orchestrei executive, Sorin Grindeanu, a mai făcut doua înlocuiri, la Economie şi Fonduri Europene.
Astfel, cei patru noi titulari sunt Tudorel Toader, la Justiţie, Mihai Tudose, la Economie, Rovana Plumb, la Fonduri Europene, şi Alexandru Petrescu, mutat de la Economie la Mediul de Afaceri. Ei au depus, joi, jurământul de învestitură, în prezenţa şefului statului, Klaus Iohannis, care şi-a exprimat speranţa că nou-veniţii vor aduce plus valoare Cabinetului Grindeanu. Fără doar şi poate, cea mai complicată misiune o are noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, cel care trebuie să-l facă uitat, ca prestaţie profesională, pe intens hulitul său predecesor, Florin Iordache, autorul textului celebrei ordonanţe de guvern numărul 13, adoptată pe 31 ianuarie şi factorul declanşator al celor mai ample proteste din istoria post-comunistă a României.
Personaj apolitic, cu o vastă experienţă în domeniul judiciar şi cu o reputaţie pe măsură, Toader a fost lăudat chiar de cel care este considerat autorul moral al defunctei ordonanţe 13, liderul PSD, Liviu Dragnea: “Argumentele primului ministru sunt aceleaşi pe care şi eu le-aş fi avut în vedere. Şi anume o statură profesională de necontestat, faptul că este un bun constituţionalist, un specialist în drept şi faptul că este membru al Comisiei de la Veneţia. Nu s-a solicitat şi nu i se va solicita domnului Tudorel Toader să se înscrie în partid”.
Imediat după depunerea jurământului, premierul Grindeanu le-a trasat celorlalţi trei miniştri sarcinile debutului de mandat. Ministrului Economiei, primul ministru i-a cerut să revitalizeze industria de apărare: “Avem un buget, aşa cum ştiţi, 2% pentru apărare. Mi-aş dori ca marea partea acestei sume să fie cheltuită în România, astfel încât să putem să ajutăm industria naţională de apărare.”
Sorin Grindeanu vrea ca ministrul Mediului de Afaceri să ducă mai departe proiectul Legii prevenţiei, ce ar urma să pună accent pe evitarea sancţionarii companiilor pentru încălcarea unor prevederi legale, în paralel cu remedierea problemelor descoperite, în vreme ce proaspătul titular de la Fonduri Europene are ca principală misiune atragerea, anul acesta, a 5,2 miliarde de euro, ca obiectiv asumat al Guvernului.