Prima rectificare bugetară
Guvernul de la Bucureşti a aprobat prima rectificare bugetară a anului.
Roxana Vasile, 01.08.2014, 12:09
Prima rectificare pe acest an a bugetului României este pozitivă. Cu alte cuvinte, nu au fost tăiaţi bani de la nimeni. Inclusiv ministerul Mediului, care iniţial urma să piardă 25 de milioane de lei (echivalentul a aproximativ 5,5 milioane de euro), va primi 50 de milioane de lei pentru lucrări de combatere a inundaţiilor. Suma ar putea fi chiar majorată în funcţie de evaluările făcute în judeţele afectate, zilele acestea, de ploi torenţiale.
Bani mai mulţi primeşte şi Sănătatea, în contextul în care nu puţini sunt cei care incriminează sub-finanţarea cronică ce s-ar face vinovată de lentoarea reformei din acest sector. Concret, Ministerul Sănătăţii va primi aproape 500 de milioane de lei pentru cheltuieli privind programele naţionale şi sistemul de intervenţii de urgenţă, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – circa 170 de milioane de lei.
Vor mai beneficia de fonduri în plus Ministerele Educaţiei şi al Apărării, Ministerul Economiei, al Transporturilor şi al Muncii, precum şi Autoritatea Electorală Permanentă, pentru organizarea alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie.
Tocmai pentru că scrutinul se apropie cu paşi rapizi, opoziţia de centru-dreapta susţine că prin această primă rectificare, actuala coaliţie la putere dominată de social-democraţi nu are la bază o strategie economică solidă, ci face doar un joc electoral. Guvernul susţine, în schimb, că a luat în considerare o creştere economică de 2,8 faţă de 2,2%, cât s-a avut în vedere la elaborarea bugetului de stat pe anul 2014, încasări mai mari la buget şi o creştere a produsului intern brut nominal estimat de la aproape 660 miliarde lei la peste 662 de miliarde.
În aşteptarea următoarei rectificări a bugetului, probabil la finele lunii septembrie, autorităţile centrale şi locale continuă să îşi concentreze atenţia şi asupra combaterii şomajului. Rata din luna iunie a acestui an este estimată la 7,1%, în uşoară scădere atât faţă de luna precedentă, cât şi faţă de perioada similară a anului trecut.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, care ia în calcul persoanele de peste 15 ani aflate în căutarea unui serviciu şi gata să muncească în termen de două săptămâni, la ora actuală, în România, numărul estimat al şomerilor este de 700 de mii. Dintre aceştia, în jur de 8% sunt absolvenţi de facultate. Pe sexe, rata şomajului în rândul bărbaţilor este mai mare decât cea în rândul femeilor – 7,7 faţă de 6,4%. În fine, numărul şomerilor în vârstă de peste 25 de ani reprezintă 74,3% din cel total.