Prima rectificare bugetară din 2013
Executivul român a încheiat negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi cu Banca Mondială pentru un nou acord de împrumut.
Mihai Pelin, 31.07.2013, 11:22
După ce a primit acordul creditorilor internaţionali, guvernul de la Bucureşti, condus de social-democratul Victor Ponta, a aprobat prima rectificare bugetară din acest an, în condiţiile în care prognoza de creştere economică a fost revizuită în sens pozitiv, la 2%. Astfel, Ministerele Sănătăţii, Dezvoltării Regionale, Justiţiei şi Direcţia Naţională Anticorupţie vor beneficia de alocări suplimentare, iar cele mai mari sume se taie de la Ministerele Muncii şi Transporturilor, dar şi de la Secretariatul General al Guvernului.
Această măsură nu surprinde, apreciază analiştii, însă lasă nişte semne de întrebare asupra performanţei economice din ultimul timp, deoarece guvernul nu a pomenit nimic despre venituri majorate la bugetul statului. Ei atrag atenţia că deficitul bugetar va creşte şi este nevoie de o mărire a cheltuielilor publice pentru a revigora întreaga economie în ansamblu.
Pentru o mai bună folosire a banului public, Cabinetul Ponta a adoptat şi o ordonanţă care vizează reducerea TVA pentru pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie. Măsura ar putea fi extinsă şi la alte alimente de bază dacă se va dovedi un succes după aplicarea sa în panificaţie. Aceasta poate fi un pas important pentru scăderea evaziunii fiscale, consideră Victor Ponta, dar e nevoie de colaborarea producătorilor. Pentru aceştia scade presiunea fiscală, iar guvernul speră că o taxă mai mică îi va determina pe mai mulţi să plătească şi va creşte astfel gradul de colectare la buget. Mai mult, premierul face apel şi la populaţie să ceară bon fiscal atunci când cumpără pâine.
Pentru a compensa pierderea imediată ce va fi resimţită la buget, guvernul a alocat 100 de milioane de lei (22 milioane de euro) şi a aprobat şi creşterea accizelor la alcool. Dar şi introducerea de accize la bunuri de lux precum autoturisme cu motoare puternice, iahturi, obiecte din aur, ceasuri şi armament. În cazul obiectelor din aur sunt exceptate verighetele, restul bijuteriilor urmând a fi accizate cu 1 euro pe gram. Iubitorii de blănuri naturale şi arme vor plăti, în functie de valoarea obiectelor, accize cuprinse între 50 şi 1.500 de euro.
Vestea cea mai proastă este însă pentru şoferii care îşi cumpără maşini noi sau second-hand cu motoare de cel puţin 3.000 de cmc. Ei vor fi obligaţi să achite câte un euro pentru fiecare centimetru cub care depăşeşte valoarea menţionată. Nici pasionaţii de bărci nu au fost uitaţi. Acciza la iahturi începe de la 4.000 de euro pentru o nava de 8 metri lungime şi creşte cu 500 de euro pentru fiecare metru liniar.
O noua rectificare bugetară a fost deja programată pentru finele lunii octombrie.