Previziuni europene pozitive
În raportul său privind previziunile economice de primăvară, Comisia Europeană anticipează că, în 2014, economia românească va avea o creştere de 2,5%.
Florentin Căpitănescu, 06.05.2014, 12:40
Economia românească, serios şifonată după impactul cu criza globală, continuă să dea semne că, uşor-uşor, se repune pe picioare. Chiar dacă nu la fel de spectaculoasă ca în 2013, când a ajuns la 3,5%, cea mai mare din UE, creşterea economică anticipată pentru 2014, de 2,5%, este considerată de analişti ca fiind una decentă. Prognoza a fost făcută de Comisia Europeană, care, de asemenea, pentru 2015, anticipează o creştere de 2,6 procente.
În capitolul despre România, experţii Comisiei apreciază că reformele structurale, precum liberalizarea pieţelor energiei şi noul Cod al muncii, au fost de bun augur. Cererea internă, ca principal motor al creşterii, ar urma să depăşească exporturile, în timp ce consumul privat va urca, şi el, pe măsură ce se ameliorează încrederea consumatorilor. Şi investiţiile vor urma o pantă ascendentă, susţinute de o mai bună absorbţie a fondurilor europene şi de dezvoltarea proiectelor majore de infrastructură.
Nici la ceilalti indicatori macroeconomici, cum sunt inflaţia, rata şomajului, deficitul bugetar sau datoria publică, România – apreciază Comisia Europeana în raportul său – nu are de ce să îşi facă mari griji. Pentru 2014, inflaţia prognozată este 2,4%, iar, pentru 2015, de 3.3%. Rata şomajului va scădea uşor, la 7,2%, în acest an. Deficitul bugetar se va comprima până la 2%, în timp ce datoria publică se va stabiliza în jurul valorii de 40% din Produsul Intern Brut, una dintre cele mai mici din Europa.
În cazul României, prognoza Comisiei ţine cont, între altele, de indexarea pensiilor şi de majorarea salariilor în sectorul public. Totuşi, pentru proiecţiile bugetare din 2014 şi 2015 există şi riscuri, legate, în principal, de controlul cheltuielilor în preajma alegerilor şi de colectarea taxelor. Deşi cifrele sunt liniştitoare, cel puţin la prima vedere, Comisia Europeană le recomandă autorităţilor de la Bucureşti să continue ajustarea fiscală şi reformele structurale.
Pe de altă parte, prognozele privind România sunt, în genere, mult mai bune faţă de cele ale Uniunii Europene, per ansamblu. De exemplu, Comisia anticipează că, în acest an, în spaţiul comunitar creşterea economică va fi de 1,6%, iar rata şomajului de aproape 11 procente.