Previziuni economice pesimiste
Comisia Europeană a avertizat că economia UE se va confrunta cu o recesiune puternică şi eterogenă, urmată de o revenire nesigură.
Daniela Budu, 07.05.2020, 11:21
Uniunea Europeană va trece prin cea mai profundă recesiune din istoria sa, a anunţat, miercuri, comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, care a precizat că economia europeană se va contracta cu un procent record de 7,4%. Gentiloni a explicat că pandemia de COVID-19, care va avea efecte severe, sociale şi economice, a alterat semnificativ previziunile economice, iar analiza arată că recesiunea şi recuperarea vor fi inegale în Uniune. El a explicat că o insistenţă prea mare pe ajutoare de stat, de exemplu, riscă să afecteze piaţa unică şi competitivitatea şi, de aceea, Comisia va veni cât de curând cu un plan unitar de redresare.
Redresarea economică a fiecărui stat membru va depinde nu numai de evoluţia pandemiei în ţara respectivă, ci şi de structura economiei şi de capacitatea de reacţie prin politici de stabilizare, având în vedere interdependenţa economiilor europene.
Pandemia de coronavirus a afectat grav cheltuielile de consum, producţia industrială, investiţiile, comerţul, fluxurile de capital şi lanţurile de aprovizionare. Relaxarea progresivă a măsurilor de izolare care se anunţă ar trebui să pregătească terenul pentru o redresare, dar nu este de aşteptat o recuperare înainte de sfârşitul anului 2021. Investiţiile vor rămâne modeste, iar piaţa forţei de muncă nu se va redresa în totalitate, mai arată previziunile Comisiei Europene.
Potrivit acestora, doar câteva țări îşi vor reveni în ultimul semestru al anului – Germania, Austria, Polonia sau Slovacia. Statele care vor suferi cea mai drastică contracţie a economiei vor fi Italia, Spania şi Franţa. Cât privește România, previziunile CE arată că produsul intern brut al țării va scădea cu 6% anul acesta, urmând să crească anul viitor cu 4,2 procente.
Paolo Gentiloni a declarat că este de aşteptat ca România să înregistreze un deficit bugetar de cel puţin 8%, dar în această situaţie sunt mai toate statele membre, pentru că sunt nevoite să sprijine cu lichidităţi economia şi să protejeze locurile de muncă. Comisarul a avertizat că, deşi au fost luate deja măsuri, iar altele urmează să fie luate, şomajul va creşte şi va scădea numărul de ore de muncă.
Potrivit previziunilor Comisiei, în România rata şomajului va ajunge la 6,5 anul acesta şi la 5,4 anul viitor. Cât privește inflaţia, aceasta va atinge 2,5% în acest an şi va creşte anul viitor, mai anunță Comisia. Autoritaţile de la București sunt însă convinse că România va ieşi cu bine din criza provocată de pandemia de coronavirus, iar economia îşi va reveni rapid după ce câteva dintre sectoarele economice şi-au reluat deja, zilele acestea, activitatea, iar guvernul anunță mai multe măsuri de sprijin.