Previziuni economice pentru România
Agenţia Standard & Poor's vede o perspectivă stabilă pentru economia românească.
Bogdan Matei, 15.10.2024, 11:59
Agenţia Internaţională de Evaluare Financiară Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul bun al datoriei guvernamentale şi perspectiva stabilă ale României. Decizia, precizează experții agenției, s-a bazat pe evoluţia economică bună, precum şi pe o probabilă creştere importantă în următorii trei ani. Printre argumente figurează și nivelul moderat al datoriei externe. Este evidenţiată situaţia bună de pe piaţa muncii, unde şomajul rămâne aproape de minimele istorice.
Potrivit sursei, economia românească va înregistra o creştere de 1,6% în anul 2024 și o dublare a ritmului în perioada 2025-2027, în condiţiile în care ţara va beneficia de fonduri europene importante, atât din cadrul financiar multianual, cât şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.
Vin, însă, și avertismente de la agenţia de evaluare financiară. Ratingul României ar putea retrograda dacă deficitul va mai depăşi previziunile şi dacă persistă şi alte dezechilibre, cum ar fi inflaţia ridicată sau deficitul de cont curent, adică diferenţa dintre importurile mari şi exporturile scăzute. Standard & Poor’s a avertizat şi că actualele cheltuieli pre-electorale vor împinge deficitul României la 7,3% în acest an.
Agenţia estimează că, global, cheltuielile vor creşte după majorările salariale din sectorul public cu 20%, adică aproximativ 14 miliarde de lei, şi după mărirea pensiilor începând cu luna septembrie, egală cu 0,6% din Produsul Intern Brut. Standard & Poor’s notează și creşterea cheltuielilor militare la aproape 2,5% din PIB în acest an, precum şi investiţii publice ridicate, de circa 7 procente din PIB, acoperite doar parţial de fonduri europene.
Standard & Poor’s este una dintre cele trei mari agenţii internaţionale de rating financiar. Celelalte două sunt Fitch şi Moody’s. Toate fac evaluări independente privind capacitatea statelor lumii de a-şi plăti datoriile. Potrivit ghidului publicat de site-ul financiar Global Investopedia, stabilirea ratingului unei ţării ia în considerare evoluţia economiei, volumul investiţiilor străine publice şi private, transparenţa pieţei de capital, rezervele valutare şi gradul de stabilitate politică.
Într-o primă reacţie la anunţul Standard & Poor’s, vocile puterii PSD-PNL de la București au afirmat că decizia agenţiei, după cea similară din vară, anunţată de Fitch, este o dovadă a stabilităţii macroeconomice şi a perspectivelor de dezvoltare pe care le are România. Mai puțin euforici, liderii opoziției și experții independenți acuză jumătatea goală a paharului.
Un veteran al analizei economice autohtone, profesorul Mircea Coșea a declarat, la Radio România că diagnosticul agenției e unul foarte obiectiv. România merge bine, trebuie să recunoaştem – mai afirmă el, adăugând, însă, că acest fapt implică o obligaţie extraordinară pentru actuala conducere politică şi pentru cea care va veni după alegerile prezidențiale și parlamentare de la sfârșitul anului.