Prevenirea incendiilor, de la teorie la practică
Incendiul din clubul bucureştean a scos în evidenţă lacune legislative, lipsa unor avize şi modul defectuos în care sunt acordate autorizaţiile de funcţionare.
România Internațional, 09.11.2015, 12:40
Tragedia din clubul bucurestean Colectiv nu s-ar fi întâmplat, spun mulţi, dacă localul ar fi avut avizul de protectie impotriva incendiilor din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Este, însă, doar unul dintre miile de astfel de cazuri. Tragedia a scos la iveală o situaţie uluitoare: construcţii din capitală dar şi din alte oraşe şi localităţi din ţară, care găzduiesc manifestări la care iau parte, mii, chiar zeci de mii de persoane, nu au avizul pompierilor. Practic, acestea au functionat ani in sir fara o astfel de autorizatie.
O prima confirmare despre aceasta situatie greu de imaginat a venit de la premierul interimar Sorin Cîmpeanu, care a declarat, sambata, ca doar 7% din cele 19 mii de şcoli din România au avize de protecţie împotriva incendiilor. El a explicat că s-a ajuns în această situaţie întrucât procedura de autorizare pentru pază şi securitate contra incendiilor nu este nici simplă, nici rapidă şi nici ieftină. Sorin Câmpeanu: Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestaţi, are costuri ce se situează între 10.000 – 12.000 -15.000 de euro şi durată de realizare de 6 – 7 – 8 – 12 luni, în funcţie de complexitatea fiecărei clădiri, fiecărui amplasament”.
O zi mai tarziu, Cîmpeanu a revenit cu detalii şi a spus că după anunţul său, alte 4.000 de şcoli şi-au adus aminte că deţin avize de protecţie împotriva incendiilor. Premierul interimar a precizat că situaţii similare celor din şcoli se întâlnesc şi la spitale, fapt confirmat şi de secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat. Potrivit acestuia, de la începutul anului, mai multi manageri de spitale din Bucuresti au fost amendaţi pentru că nu aveau autorizaţii.
Pe de altă parte, el a anunţat că sunt în desfăşurare controale la cluburi si discoteci şi a atras atenţia că acestea vor fi aspru sancţionate, nu doar pentru lipsa avizelor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ci şi în cazul în care primesc mai mulţi clienţi decât le permite spaţiul. Raed Arafat: Sunt foarte multe discoteci, cluburi care deja au afişat închis pentru intrarea în legalitate sau că nu mai funcţionează momentan. Pompierii continuă controlul şi, cum am zis până acum, nu vom face rabat la situaţiile pe care le găsim. Vom lua măsurile care sunt prevăzute în lege.”
Controale efectuate în ultima perioadă de cei de la ISU au arătat că în Bucureşti şi în ţară sunt cinematografe, teatre, săli de spectacol, case de cultură, primării, care n-au autorizaţie. Un exemplu devenit celebru este Arena Naţională din capitală, cel mai mare stadion din România, care a organizat în ultimii 4 ani partide de fotbal internaţionale cu număr mare de spectatori – finala Europa League sau meciul România-Olanda – dar nu a avut niciodată aviz final de la pompieri.