Prevederile noului cod fiscal
Codul Fiscal şi cel de Procedură Fiscală au fost aprobate, miercuri, de guvernul României.
Valentin Țigău, 26.03.2015, 13:09
Proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală au fost aprobate, în şedinţa de guvern de miercuri. Printre noile prevederi cu cel mai mare impact sunt reducerea TVA general la 20% şi a TVA pentru carne, peşte, lapte şi produse lactate, ouă, legume şi fructe, la 9%. Deşi aceste reduceri sunt prevăzute a intra în vigoare la începutul anului viitor, şeful Executivului a spus că există posibilitatea aplicării uneia dintre reduceri chiar înainte de 1 ianuarie 2016.
Victor Ponta: ‘Este posibil ca o prevedere, şi anume reducerea TVA, să o aplicăm mai repede, pentru că avem spaţiu bugetar pentru aşa ceva. Nu putem, însă, şi să reducem TVA de la 24 la 20 pentru toată lumea şi să reducem TVA si la produsele alimentare’.
Premierul afirmă că noul Cod Fiscal nu va afecta nici pensiile şi nici salariile din România, creându-se, totodată, un cadru flexibil şi modern pentru taxele şi impozitele locale. Potrivit documentelor adoptate, miercuri, de guvern, accizele la principalele produse energetice se vor diminua. Astfel, la motorină, se prevede o scădere a accizei cu 20 de procente, la benzina fără plumb, cu 18,6%, iar la benzina cu plumb, de 16,6%. Alte măsuri prevăzute în noul Cod Fiscal, începând din 2018, vizează reducerea CAS, cu trei procente la angajat şi cu două procente la angajator. În ceea ce priveşte cota unică, aceasta ar trebui să scadă, din 2019, de la 16% la 14%. Eliminarea impozitelor pe dividende, a taxei pe construcţii speciale sau scăderea accizelor sunt alte măsuri care ar urma să fie puse în aplicare, potrivit unui calendar, până în 2020.
Victor Ponta: ‘O să avem, în sfârşit, cele două Coduri, iar la 1 ianuarie vrem să intrăm pe o direcţie foarte clară, care să ne permită, şi în 2016, 17, 18, să menţinem cel puţin ritmul actual de creştere economică, respectiv 3%, şi chiar să îmbunătăţim ritmul de creare de locuri de muncă.’
Opoziţia parlamentară anunţă, însă, de pe acum, că va amenda cele doua coduri. Liberalii, de exemplu, consideră că o creştere a taxelor şi impozitelor locale, aşa cum ar rezulta din aplicarea nouilor coduri, va afecta mediul de afaceri. Ei promit să analizeze sustenabilitatea unor măsuri anunţate de guvernul dominat de social-democraţi, pentru a preveni o penurie de fonduri pentru pensii, salarii, sănătate şi învăţământ.