Prevederi noi ale Codului Muncii
Românii au, din 25 ianuarie, un nou Cod al Muncii.
Roxana Vasile, 26.01.2015, 13:29
Românii au, din 25 ianuarie, un nou Cod al Muncii, intrat în vigoare după promulgarea lui de către preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit documentului, concediile fără plată şi absenţele nemotivate nu vor mai reprezenta vechime în muncă. Excepţie vor face concediile fără plată pentru pregătire profesională. Cât despre concediile medicale, de maternitate sau pentru îngrijirea copilului bolnav, acestea nu vor mai afecta numărul de zile de concediu de odihnă la care are dreptul un salariat. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii, Codrin Scutaru, vine cu precizări:
“Dacă ai, spre exemplu, 21 de zile de concediu de odihnă, înainte erai penalizat cu trei zile, dacă lipseai două luni în concediu medical. Acum, nu vei mai fi penalizat, vei putea să ai parte de întreaga perioadă de concediu de odihnă.”
Dacă din motive justificate, salariatul nu poate efectua concediul de odihnă integral sau parţial, atunci, angajatorul este obligat să îi acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor, existând, în acest fel, şanse mai mici ca cineva să îşi piardă zilele libere. Nu în ultimul rând, important este că salariul unui angajat temporar nu poate fi mai mic decât al unuia permanent care face aceeaşi muncă.
Este cât se poate de posibil, însă, ca şi acest Cod al Muncii revizuit să fie, din nou, cât de curând modificat printr-o iniţiativă cetăţenească cu şanse mari – în premieră pentru România – să devină lege. Zilele trecute, iniţiativa a primit avizul Curţii Constituţionale. Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat, pentru Radio România, că propunerile urmăresc să corecteze erori şi să ajute şi tinerii să se angajeze.
“Am lucrat un nou Cod al Muncii în adevăratul sens al cuvântului, care să vină să aducă echilibru şi respect în relaţiile dintre angajator şi angajat. Această iniţiativă a noastră pune la punct accesul pe piaţa muncii, eliminând o mulţime de abuzuri care există în momentul de faţă în lege şi care fragilizau şi atingeau în principal generaţia tânără. În egală măsură, vine să clarifice relaţii angajat-angajator şi nu în ultimul rând, să ducă la transparenţă şi clarificare pe piaţa muncii din România.”
Conform prevederilor legale, o iniţiativă cetăţenească trebuie să aparţină unui număr de cel puţin 100.000 de persoane cu drept de vot din cel puţin un sfert din judeţele ţării şi din Bucureşti. Or, proiectul Blocului Naţional Sindical a adunat 150.000 de semnături şi a primit felicitările preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean. Poporul – a spus acesta – a fost capabil să se organizeze, să adune atât de multe semnături şi să promoveze o iniţiativă legislativă de mare interes.