Prevederi bugetare pentru 2014
Responsabilii români au definitivat proiectul bugetului de stat pentru 2014. Documentul urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.
Corina Cristea, 14.11.2013, 12:20
Odată finalizate datele pentru construcţia bugetului pe anul viitor, varianta trecută de Executiv ajunge în dezbaterea Parlamentului de la Bucureşti.
Nu este deloc un buget generos, a anunţat ministerul de Finanţe, amintind, în acelaşi timp, că vor fi creşteri de accize, iar angajările la stat vor fi din nou îngheţate, putând fi făcute doar cu aprobări speciale. Bugetul este construit pe un deficit de 2,2% din PIB şi o creştere economică tot de 2,2%.
Executivul estimează că prin măsurile luate se vor mări cu aproximativ 5% veniturile la bugetul de stat. Cei mai mulţi bani vor reveni Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar şi Ministerelor Mediului, Finanţelor, Agriculturii şi Ministerului Fondurilor Europene. Şi bugetul Sănătăţii este mai mare, iar un lucru îmbucurător este că medicii rezidenţi vor beneficia de o creştere salarială. De asemenea, profesorii debutanţi vor fi plătiţi mai bine.
Ministrul finantelor publice, Daniel Chiţoiu, a precizat că impozitul pe clădirile speciale va fi de 1,5%, statul putând colecta din această taxă în jur de 500 de milioane de lei: Această impozitare a construcţiilor speciale există în toate statele europene, noi o aveam exceptată. Povara fiscală nu va creşte în mod semnificativ. Toţi stâlpii de electricitate produc şi alte venituri decât din activitatea de bază. Fiecare stâlp este închiriat de companiile deţinătoare cu 50 de euro pe lună pentru companii de telefonie mobilă, pentru companii de publicitate. Deci aceste construcţii speciale produc şi alte venituri decât în activitatea de bază.”
Opoziţia este nemulţumită de algoritmul de împărţire a banilor, iar fostul ministru al finanţelor, democrat-liberalul Gheorghe Ialomiţianu, apreciază că bugetul pentru 2014 este unul al sărăciei. Gheorghe Ialomiţianu a precizat pentru Radio România cum ar fi construit el bugetul: Aş fi dat bani pentru investiţii pentru a se crea locuri de muncă şi aş veni cu măsuri de reducere a contribuţiilor sociale pentru ca mediul de afaceri să răspundă pozitiv. Este fără precedent în România după 89, când toţi reprezentanţii mediului de afaceri spun că se pune problema să plece din România.”
El a criticat faptul că bugetul se bazează pe creşterea taxelor şi a impozitelor, dar şi accizelor, ceea ce ar putea genera o creştere a preţurilor produselor şi a utilităţilor.
Potrivit ministrului Liviu Voinea, însă, este un buget orientat către investiţii, 6% din PIB fiind alocate acestora.