Preţul la energie – controale şi nemulţumiri
Legislativul de la București ar urma să amendeze OUG privind plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor la energie.
Roxana Vasile, 22.09.2022, 12:10
După ce au fost sfătuiți să facă economie la curent pentru a plăti facturi mai mici, mulți români au aflat, în ultima perioadă, că și-au făcut calcule inutile, pentru că prețul plafonat decis de Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă, nu se stabilește în funcție de consumul din luna curentă, ci în funcție de prețul mediu lunar pe anul trecut.
Pe hârtie, regulile sunt clare: cine consumă maximum 100 de kilowați pe lună plătește 68 de bani/kwh, cine consumă între 101 și 255 de kilowați – 80 de bani/kwh, iar cine depășește 255 de kilowați lunar trebuie să achite prețul integral, extrem de piperat, din contractul pe care îl are cu furnizorul. Doar că, pentru a vedea dacă beneficiază de preț plafonat sau nu, dar și care este tariful care li se aplică, românii trebuie să caute pe factură date despre consumul mediu pe … anul trecut. Or, pentru că nimeni nu a ieșit public să le explice pe îndelete cum se fac calculele, unii s-au trezit cu facturi uriașe, fără să înțeleagă și de ce. Potrivit datelor ANRE, nu sunt mulți în această situație. În România, în categoria de consum 0-100 kilowați se încadrează, în acest moment, peste 4,9 milioane de gospodării, în a doua categorie puţin peste 3,5 milioane şi mai rămân între 100.000 și 200.000 de gospodării care nu beneficiază de niciun plafon.
Ajunsă, acum, în Parlament, schema de compensare prevăzută în Ordonanţa guvernamentală de Urgenţă ar putea suferi mai multe modificări. Atât reprezentanţii Puterii, cât și cei ai Opoziţiei au în vedere numeroase amendamente. Mai precis, PSD, la co-guvernare, și USR, în opoziție, pledează pentru schimbarea modului de raportare a consumului de energie electrică în vederea tarifării, astfel încât să nu se mai ia în calcul media lunară a anului trecut, ci strict consumul din prezent.
Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) afirmă, însă, că este o soluţie greu de implementat din punct de vedere tehnic şi că este de preferat raportarea la un istoric de consum. Așa că PNL, coleg de Guvern cu PSD, propune ca reper o medie a consumului din aceeaşi perioadă a ultimilor trei ani.
Între timp, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a cerut, săptămâna aceasta, ANRE, în contextul discuţiilor despre unele facturi la curent foarte mari, ‘să-şi facă treaba’, să supravegheze piaţa de energie, iar ‘Protecţia Consumatorului să intreʹ peste furnizorii care nu respectă prevederile legale. Așa că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a anunțat că a început acţiuni inopinate de control la şase operatori de distribuţie a energiei electrice.
La rândul ei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a demarat controale în întreaga ţară la furnizorii de energie electrică, pentru a verifica modul de calcul al facturilor.