Presiunea continuă pe spitale
Spitalele din România sunt pline de pacienți infectați cu COVID-19.
Leyla Cheamil, 16.11.2021, 11:44
Pandemia provocată de SARS CoV-2 a pus o presiune uriașă asupra spitalelor din România, ca urmare cadrele medicale sunt, de multe ori, copleșite de numărul mare de pacienți pe care trebuie să-i îngrijească. Situația cea mai gravă este în secțiile de terapie intensivă, unde bolnavii cu forme grave se zbat între viață și moarte. O parte dintre ei au așteptat eliberarea unui loc, pentru că au fost zile când când nu era disponibil niciun pat la ATI pentru pacienții cu COVID-19. În această toamnă, valul patru al pandemiei a lovit în plin România, unde s-au înregistrat cele mai multe infectări și decese asociate noului coronavirus din Europa. Sălile de primiri urgențe au fost pline de bolnavi ce așteptau pe holuri să primească un loc în salon. Măsurile restrictive luate de autorități încep să-și facă efectul, astfel că epidemia de coronavirus îşi menţine trendul descendent. Totuși, deşi numărul infectărilor noi este la jumătate faţă de acum o săptămână, spitalele sunt pline de pacienți infectați cu COVID.
Managerul institutului Marius Nastaˮ din București, Beatrice Mahler, a atras atenția asupra consecințelor pe termen lung ale îmbolnăvirii Din păcate, sunt mulţi pacienţi care au nevoie de asistenţă după trecerea prin COVID şi aici avem două categorii de pacienţi: o parte din ei care au fost internaţi în spital şi rămân cu sechele şi au, ca urmare a afectării pulmonare, importantă nevoie de recuperare respiratorie, de tratament post-COVID, de suplimentare de oxigen şi o altă categorie de pacienţi, care, din păcate, sunt suficient de mulţi, care au stat acasă în cele 14 zile şi, pentru că evoluţia lor nu este favorabilă, vin către spital cu importante leziuni pulmonareˮ. Beatrice Mahler consideră că o populaţie informată este o populaţie responsabilă care are nevoie de centre de testare gratuită – diagnostic, vaccinare şi informareˮ.
Medicii subliniază că vaccinarea trebuie să rămână cea mai importantă metodă de prevenire a infectării. Datele Comitetului Naţional de Coordonare a Vaccinării arată că doar 23% dintre cei care stau în mediul rural au făcut vaccinul anti COVID, în mediul urban pesta 38%, iar în municipii peste 40%. Pe de altă parte, Uniunea Europeană recunoaşte, de marţi, certificatele de vaccinare anti-COVID-19 eliberate de autorităţile din Republica Moldova, Serbia, Georgia şi Noua Zeelandă. La rândul lor, cele patru ţări vor accepta certificatul european pentru călătoriile dinspre spaţiul comunitar. Comisarul european pentru extindere, Olivér Várhelyi a precizat că, în prezent, 49 de ţări şi teritorii de pe cinci continente sunt conectate la sistemul certificatului digital COVID al Uniunii Europene. Aşa cum am fost alături de partenerii noştri în lupta împotriva pandemiei, continuăm să lucrăm împreună pentru a ne deschide în siguranţăˮ, a spus Oliver Varhelyi.