Preşedintele României la ONU
Preşedintele român Klaus Iohannis a participat la Adunarea Generală a ONU de la New York, unde a subliniat importanţa unei ordini internaţionale bazate pe reguli.
Mihai Pelin, 22.09.2021, 11:15
Valorile democratice şi ordinea internaţională, restricţiile legate de pandemia de coronavirus şi situaţia din Afganistan au fost câteva din temele intervenţiei pe care preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut-o marţi în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York. Este pentru prima oară de la începutul pandemiei când şefi de stat şi de guvern din peste 100 de ţări sunt prezenţi fizic la reuniune.
Pandemia de COVID-19, deşi a afectat aproape toate aspectele vieţii, a oferit şi oportunităţi de adaptare, a declarat șeful statului român în cadrul intervenţiei sale. El a precizat că este nevoie de o abordare inovatoare pentru a răspunde simultan la o gamă largă de provocări interdependente, precum sănătatea, schimbările demografice, migraţia, resursele limitate, schimbările climatice şi pierderea biodiversităţii, sărăcia extremă şi foametea.
“România crede cu tărie că valorile democratice şi o ordine internaţională bazată pe reguli, având ONU la bază, sunt fundamentale pentru construirea unui viitor mai sigur şi mai bun. Pandemia ne-a arătat totodată că trebuie să găsim modalităţi de a reconstrui mai bine şi mai ecologic, trebuie să ne reangajăm în procesul dezvoltării unor economii durabile, precum şi a unor societăţi reziliente, corecte şi incluzive, în care nimeni nu este lăsat în urmă”, a spus Klaus Iohannis.
În ceea ce privește Afganistanul, şeful statului român a afirmat că cea mai presantă problema este evacuarea în siguranţă a afganilor care doresc să părăsească ţara, în condițiile în care pandemia de COVID-19 a făcut intervenţia umanitară şi mai dificilă. În opinia sa, este esenţial să se asigure respectarea drepturilor omului şi faptul că asistenţa umanitară poate fi livrată.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis a subliniat că trebuie asigurat un acces semnificativ şi sigur la internet, dar şi consolidarea securităţii cibernetice şi promovarea unui comportament responsabil în spaţiul cibernetic, abordând în acelaşi timp problematica răspândirii discursului instigator la ură şi a dezinformării în mediul digital. În acest context, el a amintit că România găzduieşte Centrul European pentru Securitate Cibernetică, arătând că acesta va îmbunătăţi cercetarea în materie de rezilienţă şi securitate cibernetică în întreaga UE.
Tot marţi, Klaus Iohannis a depus flori și a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, la memorialul construit în locul fostelor turnuri gemene de la World Trade Center, unde cinci cetăţeni americani de origine română au murit în urma cu 20 de ani. Pe parapetul metalic ce înconjoară monumentul sunt gravate numele celor peste 2.600 de victime ale celui mai sângeros atac străin comis pe teritoriu american vreodată. Atunci, teroristii au deturnat patru avioane cu pasageri la bord :două au lovit în plin cele două turnuri, unul s-a prăbușit peste Pentagon, iar o altă aeronavă, a cărui ţintă finală se presupune că ar fi fost Capitoliul sau Casa Albă, a căzut pe un câmp.