Preşedintele României la Kiev
Preşedintele român, Klaus Iohannis, s-a aflat la Kiev, alături de liderii din Franța, Germania și Italia.
Roxana Vasile, 17.06.2022, 12:10
O zi istorică pentru Ucraina – astfel a descris președintele Volodimir Zelenski vizita de joi, de la Kiev, împreună, a președinților Franței și României, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, și a premierului Italiei, Mario Draghi. Vizite la nivel înalt, de la debutul ofensivei ruse din Ucraina, pe 24 februarie, au fost constant, inclusiv din România, însă niciodată până acum coordonate la nivelul mai multor țări, în plus toate europene.
Ucraina se bucură de sprijinul a patru state puternice din Uniunea Europeană – a spus Volodimir Zelenski, adăugând că ţara sa este, acum, mai aproape de blocul comunitar decât oricând.
Emmanuel Macron, Klaus Iohannis, Olaf Scholz și Mario Draghi au anunţat că susţin acordarea imediată a statutului de candidată la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi că vor sprijini, în continuare, Kievul cu fonduri şi cu arme pentru a rezista invaziei Rusiei. Nu au lipsit nici discuțiile despre eforturile de reconstrucţie după încheierea războiului. Iar din perspectivă românească, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România va participa activ la facilitarea tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina.
Klaus Iohannis: ʺDe la începutul invaziei ruseşti, Portul Constanţa a asigurat tranzitul a peste 1 milion de tone de cereale din Ucraina. Depunem eforturi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, precum şi pentru reabilitarea liniilor de cale ferată cu ecartament larg de pe teritoriul României. În plus, România face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanţi pentru convenirea unei coaliţii de state care să sprijine efortul internaţional de creare a unor coridoare albastre pentru transportul maritim în siguranţă prin Marea Neagră.ʺ
România, ca vecin şi partener de încredere, dar şi ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este pe deplin solidară cu poporul ucrainean – a punctat, la Kiev, Klaus Iohannis. Sprijinul României pentru Ucraina – a amintit el – s-a axat pe multiple paliere. Guvernul şi cetăţenii României au sărit în ajutorul a peste 1,2 milioane de refugiați, mai ales femei şi copii. Au fost puse în funcțiune mecanisme pentru a răspunde nevoilor de educaţie şi de integrare pe piaţa forţei de muncă ale celor care au dorit. Un hub internaţional pentru distribuţia asistenţei umanitare funcţionează la în nord-estul României, la Suceava, şi operează la capacitate şi viteză maxime.
Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată şi ilegală a Rusiei trebuie să înceteze! – a întărit președintele român, în viziunea căruia Europa se află într-un punct de cotitură în istoria sa, vremuri extraordinare cerând răspunsuri extraordinare, strategice şi vizionare. Or, acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, dar și Republicii Moldova românofone vecine şi Georgiei este esenţială în construirea unui scut puternic şi durabil în jurul valorilor europene comune – a conchis Klaus Iohannis.