Preşedintele României la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis a ales Bruxelles-ul pentru prima sa vizită oficială de la preluarea mandatului.
Roxana Vasile, 16.01.2015, 12:18
Preşedintele român Klaus Iohannis a ales să facă, joi şi vineri, ceea ce s-ar numi “vizita de prezentare” la instituţiile europene şi la sediul NATO din Bruxelles. După 8 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană şi 11 de prezenţă în Alianţa Nord-Atlantică, şeful statului declara, înainte de întrevederile cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că aprofundarea integrării europene a României este o prioritate a mandatului său. La fel şi necesitatea ca Bucureştiul să îşi ia în primire mai bine rolul de membru al NATO.
Dezideratul adoptării de către România a monedei unice euro, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi acordul politic încheiat la Bucureşti privind creşterea finanţării pentru Apărare au fost temele abordate în cadrul discuţiilor pe care Klaus Iohannis le-a avut cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Şeful statului a discutat, totodată, cu liderul european despre aderarea României la spaţiul Schengen, pe care acesta din urmă o sprijină. Autorităţile române urmăresc de mai multă vreme acest obiectiv, condiţionat, însă, de progresele reformei în justiţie, monitorizate prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, referitor la care Klaus Iohannis a declarat: Peste câteva zile doar vom avea un nou raport pe această speţă. Am căzut de acord că acest lucru ne încurajează să spunem că, în următorii ani, pe timpul mandatelor noastre, vom finaliza această procedură cu succes, fiindcă România a făcut progrese semnificative în consolidarea instituţiilor statului, în implementarea reformelor structurale, în consolidarea statului de drept şi consolidarea independenţei justiţiei.”
Prezentă la discuţiile lui Klaus Iohannis cu Jean-Claude Juncker, comisarul european pentru politici regionale, românca Corina Creţu a precizat că la nivelul Comisiei Europene a fost creat un grup de lucru pentru a acorda asistenţă tehnică statelor membre care au o rată scăzută de absorbţie a fondurilor comunitare, deci inclusiv României. Corina Creţu: Vom vizita aceste state membre. Suntem într-un dialog permanent cu ele pentru a utiliza la maximum cele 11 luni care au rămas până în decembrie 2015, când este ultima lună în care se pot accesa bani pentru perioada bugetară 2007-2013.”
Nu în ultimul rând, pe lista anunţurilor făcute la Bruxelles se numără şi vizita combinată pe care preşedintele Klaus Iohannis o va face, luna viitoare, în Franţa şi Germania, motorul Europei.