Preşedintele României în Parlamentul European
Preşedintele Klaus Iohannis a susținut un discurs în Parlamentul European, în seria de dezbateri “Aceasta este Europa
Corina Cristea, 08.02.2024, 11:44
Demarată în 2022, la scurt timp după declanşarea de către Federația Rusă a războiului împotriva Ucrainei, seria de dezbateri Aceasta este Europa a ajuns la a 13-a ediție, în cadrul căreia președintele Klaus Iohannis a prezentat în Parlamentul European viziunea sa asupra viitorului Europei şi soluţii la problemele cu care aceasta se confruntă. Proiectul european necesită zi de zi atenţie, efort, răbdare şi onestitate, dacă vrem să trăim liberi, într-o Europă unită şi prosperă, a declarat șeful statului român la Strasbourg, unde a subliniat că România de astăzi este un promotor puternic al acţiunii coordonate în spiritul valorilor europene.
Avem responsabilitatea de a susţine o Europă care duce mai departe aceste principii şi valori, inclusiv către prietenii noştri din vecinătatea europeană care au ales modelul nostru de democraţie şi dezvoltare. Iar o etapă cheie a acestui proces o reprezintă chiar alegerile europene. Priorităţile pe care le vom defini împreună după aceste alegeri, vor trebui să ne ajute să răspundem pragmatic la provocările prezentului şi să ne pregătească mai bine pentru provocările viitorului, consideră președintele Iohannis, care s-a referit și la provocările geostrategice fără precedent cu care Uniunea se confruntă.
Ordinea internaţională bazată pe reguli este pusă sub semnul întrebării iar şi iar. Rusia îşi continuă agresiunea împotriva Ucrainei. În UE peste tot, instabilitatea şi insecuritatea au atins cote alarmante. Conflictul deschis din Orientul Mijlociu, situaţia din Marea Roşie şi evoluţiile îngrijorătoare din Sahel, toate acestea au un impact sistemic asupra propriei noastre securităţi, a punctat oficialul român. În același timp, a adăugat acesta, schimbările de climă, dificultăţile economice, migraţia ilegală continuă să îşi genereze propriul impact negativ, crescând complexitatea dinamicii globale. Pe lângă toate aceste provocări, asistăm şi la o criză a valorilor şi la o criză a încrederii publice în instituţiile noastre.
Președintele a subliniat importanța acțiunii UE fondate pe unitate, solidaritate, coeziune și stat de drept și a pledat pentru un sprijin continuu pentru Ucraina, adăugând că apărarea democrației, a integrității teritoriale și a suveranității, precum și a ordinii internaționale bazate pe reguli nu se poate confrunta cu o oboseală a solidarității. În discursul său, președintele Iohannis a spus că România este unul dintre cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a UE, care a adus beneficii incontestabile și concrete cetățenilor români. Extinderea familiei noastre europene prin acceptarea de noi membri nu va face decât să consolideze Uniunea, a spus liderul de la București, referindu-se la deciziile istorice luate de Consiliul European în decembrie 2023 cu privire la Republica Moldova, Ucraina, Bosnia și Herțegovina și Georgia. Președintele a subliniat, de asemenea, că UE trebuie să rămână un spațiu de liberă circulație și a solicitat aderarea deplină a României la spațiul Schengen cât mai curând posibil, permițând astfel țării să contribuie concret la consolidarea securității UE