Preşedintele Iohannis la Washington
Evoluţia parteneriatului strategic româno-american, care împlineşte 20 de ani, se va afla în centrul convorbirilor de la Washington dintre preşedinţii Klaus Iohannis şi Donald Trump.
România Internațional, 06.06.2017, 12:54
Preşedintele român, Klaus Iohannis, se află într-o vizită de lucru de 5 zile în SUA, al cărei element central este întâlnirea, pe 9 iunie, cu omologul său american, Donald Trump. Iohannis este primul şef de stat din Europa Centrală şi de Est care va fi primit, oficial, de noul lider de la Casa Albă In prima zi a vizitei, preşedintele Iohannis a participat, in calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al prestigioasei organizaţii American Jewish Committee. Cu acest prilej, el a primit Light Unto the Nations, cea mai înaltă distincţie a organizaţiei, care se decernează unor şefi de stat sau de guvern în semn de recunoaştere pentru impactul internaţional important în domeniul păcii, securităţii, democraţiei şi promovării valorilor umane.
Preşedintele a dedicat premiul României şi cetăţenilor săi. In discursul său la Forum, Iohannis a spus că întarirea statului de drept, independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie sunt priorităţile sale principale. El a subliniat, pe de altă parte, că negarea Holocaustului şi antisemitismul ameninţă sănătatea democraţiilor şi a menţionat acţiunile României în calitatea de preşedinte a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). “Îndrăznesc să spun că România este o ţară puternică., iar puterea sa nu este dată de către geografie sau circumstanţe, ci de către valorile pe care le promovează şi de către hotărârea sa de a contura un rol distinct al ţării în salvgardarea securitătii regionale şi transatlantice”, a afirmat liderul de la Bucureşti.
Într-o perioadă în care extremismul, xenofobia şi radicalismul sunt în creştere periculoasă în Europa şi în lume, România şi-a asumat pe deplin trecutul şi acţionează ca un promotor al toleranţei, non-discriminării şi respectului pentru diversitate, a continuat preşedintele. Pe de altă parte, el a reafirmat că Bucureştiul va continua să fie unul dintre cei mai importanţi susţinători ai relaţiilor transatlantice în interiorul Uniunii Europene. El a atras atenţia că Statele Unite au nevoie de Uniunea Europeană ca partener strategic şi că securitatea UE şi a Europei în ansamblu este relevantă pentru securitatea SUA.
Iohannis s-a referit şi la legătura puternică dintre România şi Statele Unite, în contextul în care, in 2017, se implinesc 20 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state. “Aştept să mă intâlnesc cu preşedintele Donald Trump la finalul acestei săptămâni şi să lucrăm împreună să facem acest parteneriat şi mai puternic, mai profund şi mai semnificativ pentru ambele naţiuni”, a spus Iohannis. El a evidenţiat excelenta cooperare în domeniul militar, oportunităţile economice din România, dar şi domenii precum educaţia sau cercetarea ca fiind de mare importanţă pentru viitorul comun