Preşedintele Iohannis despre securitatea în UE
Preşedintele român, Klaus Iohannis, a participat la a 52-a Conferinţă de Securitate de la Munchen, cel mai important forum internaţional de politică de securitate, unde a susţinut, sâmbătă, o alocuţiune în faţa liderilor lumii.
Daniela Budu, 15.02.2016, 12:45
Zona Mării Negre se dovedeşte a fi crucială în actualul context geopolitic, atât pentru siguranţa regională, cât şi pentru întreaga securitate euroatlantică – a subliniat preşedintele român, Klaus Iohannis, în alocuţiunea rostită la Conferinţa Internaţională de Securitate de la München. Şeful statului a adăugat că România rămâne un pilon al democraţiei şi al stabilităţii în regiune şi poate contribui substanţial la rezolvarea problemelor care generează instabilitate în zona Mării Negre.
Klaus Iohannis: “Trebuie să găsim soluţii pentru a menţine soliditatea şi unitatea Uniunii Europene. Proiectul european însuşi este sub semnul întrebării. Trebuie să consolidăm NATO în calitate de garant al securităţii euroatlantice şi să ne concentrăm asupra apărării colective, investind masiv în sectorul politic şi în cel strategic. România rămâne un pilon al democraţiei şi al stabilităţii în această regiune. Vom continua să fim o sursă de securitate la frontiera de est a NATO şi UE.”
Klaus Iohannis a amintit liderilor lumii că în acest an, România a crescut bugetul destinat apărării şi are un acord, semnat de către toate partidele politice din România, conform căruia urmăreşte să atingă un nivel de cel puţin 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuieli publice în domeniul apărării naţionale, până în 2017. De asemenea, el a salutat decizia SUA de a spori de patru ori bugetul destinat Iniţiativei de Reasigurare Europeană şi a constatat cum criza migranţilor a schimbat perspectivele în Europa.
„Criza migranţilor, în mod special, ne-a demonstrat potenţiala fragilitate a construcţiei europene şi eficienţa limitată a instituţiilor noastre. Nu cu mult timp în urmă, principala temă de pe agendă era extinderea. Acum, trebuie să găsim soluţii pentru a menţine soliditatea şi unitatea Uniunii Europene, proiectul european însuşi fiind sub semnul întrebării”, a adăugat oficialul român.
La München, preşedintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, pe care l-a asigurat că România sprijină suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a statului vecin. Cei doi şefi de stat au abordat câteva dintre principalele aspecte de pe agenda bilaterală, inclusiv în perspectiva vizitei oficiale pe care preşedintele ucrainean o va întreprinde în România în acest an.
În cadrul vizitei în Germania, şeful statului român s-a întâlnit, de asemenea, cu preşedintele Parlamentului Bavariei, Barbara Stamm, şi cu premierul bavarez, Horst Seehofer, cu care a discutat, printre altele, despre criza migraţiei la nivelul Uniunii Europene. Cu această ocazie, Iohannis a precizat că România continuă să susţină consolidarea graniţelor externe ale UE şi o reglementare mai eficientă în faţa valului de imigranţi.