Preşedintele Iohannis – al doilea mandat
Şeful statului român, Klaus Iohannis, şi-a facut bilanţul primului mandat de preşedinte.
Leyla Cheamil, 20.12.2019, 12:16
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a prezentat, joi, bilanţul primului mandat de şef al statului, înainte de a depune, sâmbătă, jurământul în faţa celor două Camere reunite ale Parlamentului, pentru cel de-al doilea. Susţinut de PNL, la guvernare, Klaus Iohannis a câştigat, în mod categoric, al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie, cu 66,09% din voturi, în faţa rivalei sale, fostul premier social-democrat Viorica Dăncilă, care a nu a obţinut decât 33,91 de procente.
El a afirmat că cel mai important obiectiv al primului său mandat a fost menţinerea parcursului proeuropean şi democratic al României, în contextul în care a caracterizat ultimii cinci ani ca fiind unii cu provocări majore, dintre care, sub guvernele PSD, cea mai gravă a fost pericolul ca ţara să iasă de pe traiectoria occidentală. Preşedintele Iohannis a indicat că, în privinţa politicii externe, s-a axat pe cele trei coordonate, care au constituit filonul de continuitate al mandatului său, respectiv creşterea rolului României în NATO şi în Uniunea Europeană şi extinderea şi întărirea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.
În acelaşi timp, în plan intern, şeful statului a punctat faptul că buna funcţionare a autorităţilor publice s-a aflat în centrul preocupărilor sale: “În ultimii trei ani, s-a încercat acapararea întregului stat român şi şubrezirea lui prin slăbirea justiţiei şi prin plasarea în funcţii de conducere a unor incompetenţi cu un anumit carnet de partid. Pentru a contracara aceste forţe profund nedemocratice, care au încercat oprirea luptei anticorupţie, am uzat de toate mecanismele constituţionale.”
În plan economic, Klaus Iohannis a declarat că a cerut permanent politici economice responsabile, investiţii consistente şi constante, echilibre sănătoase şi prudenţă fiscal-bugetară, iar atunci când aceste patru direcţii au fost ameninţate de decizii greşite, a acţionat, în limita prerogativelor constituţionale, pentru stoparea derapajelor.
De asemenea, educaţia şi cercetarea au fost prioritare pentru şeful statului, ce a avut drept proiect de suflet „România educată”, pe care acesta a descris-o drept cea mai amplă consultare de până acum în domeniul educaţiei, deschisă întregii societăţi. El a mai afirmat că, în domeniul Sănătăţii, a avut în vedere obiectivele asumate în Programul Prezidenţial, promovând în mod special educaţia pentru sănătate şi prevenţia, precum şi plasarea pacientului în centrul sistemului, valorizarea personalului medical şi implementarea inovaţiei în medicină, prin susţinerea conceptului de medicină personalizată. Înainte de a câştiga primul mandat prezidenţial in 2014, Klaus Iohannis, fost profesor de fizică, a fost primarul oraşului Sibiu în perioada 2000 – 2014.