Preşedintele Consiliului European la Bucureşti
Aderarea la Schengen a dominat discuţiile purtate la Bucureşti de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu şeful statului român, Klaus Iohannis.
Ştefan Stoica, 28.03.2023, 11:44
Aderarea la spaţiul Schengen de liberă circulaţie şi la moneda unică europeană ar da formă perfectă integrării europene a României. Dacă intrarea în zona euro nu reprezintă, însă, o tentaţie majoră nici pentru state consacrate din Uniune şi nu pare o miză în acest moment nici pentru România, rămânerea în afara Schengen e o sursă majoră de frustrare pentru Bucureşti. La finele anului trecut, obiectivul aderării părea perfect realizabil, dar a apărut intempestiv opoziţia acerbă a Austriei. România a mai ratat o dată aderarea, deşi instituţiile europene şi ceilalţi parteneri din Uniune validaseră ca îndreptăţit şi meritat locul ei în Schengen. Aflat, luni, în vizită la Bucureşti, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că susţine eforturile României de aderare la Schengen cât mai curând posibil.
Charles Michel: Sunt convins că Uniunea Europeană ar fi mai sigură dacă România ar intra în spaţiul Schengen. Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligaţiile necesare pentru a adera şi sper că se va găsi o soluţie foarte posibilă şi o să fac tot ce pot eu pentru a obţine această decizie cât mai curând. Este un obiectiv comun al nostru în 2023, o să continuăm să lucrăm împreună. De ce? Pentru că eu înţeleg această dezamăgire a cetăţenilor. Aş vrea să pot să spun oamenilor din România că există acest sprijin la nivel european ca România să adere la spaţiul Schengen cât mai curând posibil.
Aderarea la Schengen rămâne un obiectiv naţional şi toate autorităţile române lucrează pentru a-l atinge, a reiterat preşedintele Iohannis. El a atras, însă, atenţia că, deşi România îndeplineşte condiţiile aderării, aceasta nu poate veni decât în urma unui proces complicat de negociere, în condiţiile opoziţiei Austriei. Klaus Iohannis a evitat să evoce vreo dată legată de aderare: Nu există nici o asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie sau din altă parte. Însă ambiţia mea şi a noastră este să finalizăm acest proces în cursul acestui an, cu succes pentru România, în varianta cea mai bună şi pentru Bulgaria, desigur. Nouă ne convine cel mai mult să intrăm împreună în spaţiul Schengen. Noi nu trebuie să dovedim nimic. Toată lumea a înţeles că suntem pregătiţi, însă avem o situaţie generată de migraţie la nivel mondial şi la nivel european, unde, sigur, noi putem să intervenim cât se poate. Noi putem să gestionăm migraţia care ar veni prin zona noastră şi o facem foarte bine. De aceea, am negociat cu Comisia Europeană un proiect pilot la graniţa dintre România şi Serbia pentru a arăta cum se poate administra eficient acest proces.
Cândva printre cei mai entuziaşti susţinători ai proiectului european, o parte dintre români sunt acum dezamăgiţi de Uniune. Preşedintele s-a arătat îngrijorat de creşterea euroscepticismului şi nu a exclus ca posibilă cauză eşecul aderării la Schengen.