Preocupări pentru rezervele strategice ale statului
România dispune de rezerve suficiente în cazul unei crize alimentare globale.
Ştefan Stoica, 25.05.2022, 12:10
Invazia rusă în Ucraina, neprovocată şi ilegală, şchioapătă din punct de vedere militar. Acest lucru riscă să agraveze şi să prelungească suferinţa poporului ucrainean agresat. Pe de altă parte, invazia îşi menţine nealterat potenţialul de a crea dezechilibre periculoase şi de a produce consecinţe dramatice în planul securităţii energetice şi alimentare la nivel global.
Într-un avertisment emis la Forumul Economic Mondial de la Davos, Directorul general al Programului alimentar al ONU, David Beasley, a descris blocada porturilor Ucrainei de către Rusia drept o declaraţie de război împotriva securităţii alimentare mondiale. Problema nu este doar că invazia Ucrainei a agravat mult criza costului vieţii la nivel mondial, a spus Beasley, teama cea mai mare este aceea că Rusia foloseşte în mod deliberat rezervele de alimente ca unealtă în război. David Beasley a avertizat că rezultatul blocadei impuse de ruşi asupra porturilor Ucrainei ar putea fi foametea globală. Autorităţile poloneze au acuzat, la rândul lor, Rusia că încearcă să saboteze recoltele ucrainene, pentru a genera o criză alimentară care să aibă efecte devastatoare în nordul Africii şi să genereze ulterior valuri consecutive de migraţie.
O posibilă criză de alimente şi de alte bunuri la proporţii planetare preocupă şi autorităţile de la Bucureşti. Preşedintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Georgian Pop, a declarat, la Radio România, că rezervele strategice ale statului vor fi mărite şi diversificate, în condiţiile războiului din Ucraina şi ale unei eventuale crize alimentare. Pentru situaţii excepţionale, statul păstrează alimente, carburant, antibiotice şi alte produse, iar în ultima perioadă din rezerva naţională sunt scoase produse pentru a-i ajuta pe ucraineni. România a învăţat ceva din pandemie, iar stocurile sunt consistente, a dat asigurări Georgian Pop:
Vă spun în modul cel mai responsabil că nu avem probleme în momentul de faţă şi acesta este şi un apel pentru a calma populaţia. Stocurile sunt consistente. Dar, da, din lecţiile pe care le-am învăţat din COVID şi din războiul din Ucraina ne diversificăm mult produsele pe care le avem. De ce? Am văzut, de pildă, în Ucraina de ce produse avea nevoie o populaţie afectată într-un moment de criză. Ne-am uitat la ce avem noi şi vom completa lipsa aceea de produse.
Pe de altă parte, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a lansat, recent, un apel la un mai mare efort internaţional pentru crearea unui coridor, care să aibă şi o componentă marină, pentru transportul de produse din Ucraina, mai ales cereale. Potrivit lui Aurescu, în contextul conflictului din Ucraina, Constanţa a devenit primul port în ceea ce priveşte exportul de cereale iar capitalizarea potenţialului său are relevanţă strategică.