Preocupări pentru bolnavii de cancer
Începând din acest an, prima zi de duminică din luna iunie este marcată în România ca Zi Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer.
Daniela Budu, 06.06.2022, 11:19
Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer a fost marcată, pe 5 iunie, pentru prima dată în România, prin manifestări menite să transmită mesaje de speranţă şi susţinere pentru supravieţuitorii aceastei maladii. Au fost organizate evenimente prin care s-a atras atenția asupra drepturilor pe care aceştia le-au dobândit prin lege. Medicii au avertizat, cu acest prilej, că multe dintre cazurile oncologice, al căror grad de complexitate creşte constant, ar putea fi evitate prin evaluări medicale periodice.
De altfel, importanţa prevenţiei în creşterea şanselor de supravieţuire a bolnavilor de cancer a fost adusă în atenţie și în Parlamentul de la București, în ultima zi din săptămâna europeană dedicată luptei împotriva acestei maladii, care a avut loc între 25 și 31 mai. Decidenţi politici, medici şi pacienţi au subliniat atunci că diagnosticarea precoce şi tratamentul personalizat pot prelungi viaţa bolnavilor de cancer, iar în unele cazuri aduc chiar vindecarea. Potrivit statisticilor, 40% din cancere pot fi prevenite, iar oamenii trebuie să ştie, spun medicii, că medicina a evoluat foarte mult.
La Conferinţa Naţională a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, care a avut loc zilele trecute în București, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a apreciat că un astfel de diagnostic nu mai este o sentinţă finală. Reprezentaţii pacienţilor au atras însă atenţia că încă se confruntă cu numeroase obstacole. Ei ai amintit despre nedecontarea tuturor investigaţiilor şi tratamentelor de radioterapie, precum și a chirurgiei oncologice în privat sau despre deficitul de cadre medicale specializate.
Timp de patru zile, specialişti şi reprezentanţi ai autorităţilor au discutat şi analizat numeroase aspecte ale afecţiunilor oncologice şi răspunsul optim pentru prevenire şi tratare. Iar un comunicat al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a atras atenția că decalajul României faţă de ţările civilizate şi responsabile din Europa este de şase-şapte ani.
Totuși, pacienții și-au exprimat speranța că Planul Naţional de Control şi Combatere a Cancerului va fi legiferat cât mai curând, iar calitatea vieţii lor se va schimba radical. Iar Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, de Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, că acest Plan va însemna o schimbare spre o medicină personalizată, cu o diagnosticare mai precisă şi un tratament adaptat nevoilor fiecărui bolnav în parte. Potrivit șefului guvernului, se va pune accent şi pe aspectul psihologic al tratamentului, dar mai ales pe partea de testări şi diagnosticare timpurie. În semn de solidaritate, Palatul Victoria a fost iluminat, timp de două ore, în culorile şi simbolul ales pentru această zi – nufărul galben.
Tot în semn de solidaritate, cea mai mare cursă caritabilă internaţională, destinată promovării sănătăţii femeii şi luptei împotriva cancerului de sân, a avut loc din nou în acest an, iar fondurile strânse vor fi folosite pentru a oferi investigaţii medicale gratuite femeilor vulnerabile. Iar Radio România Regional, prin Bucureşti FM, postul public de radio al Capitalei, a lansat RADIO TERI, un program dedicat copiilor aflaţi sub tratament oncologic în spitale.