Premiile Radio România Cultural
Actorul Victor Rebengiuc, poetul Dan Sociu şi regizorul Călin Peter Netzer s-au numărat printre câştigătorii Galei Radio România Cultural, care a avut loc la Bucureşti.
Mihai Pelin, 25.03.2014, 12:25
Cele mai importante realizări ale anului 2013 în diferite domenii ale culturii au fost recunoscute şi celebrate la Gala Premiilor Radio România Cultural, care s-a desfăşurat, luni, la Bucureşti. Prestigiosul eveniment a fost onorat de personalităţi ale vieţii culturale şi artistice şi a putut fi urmărit în direct de către ascutătorii Radio România Cultural dar şi pe internet. Amfitrioni au fost actorii Medeea Marinescu şi Vlad Zamfirescu, iar momentele muzicale au fost asigurate de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor.
Printre cei trei mari câştigători s-a numărat actorul Victor Rebengiuc, căruia i-a revenit Premiul de Excelenţă. Victor Rebengiuc: Este un premiu care este foarte important pentru mine, pentru că vine din partea unui radio de elită, al Societăţii Române de Radiodifuziune, şi lucrul acesta nu poate decât să mă facă fericit. Faptul că o asemenea instituţie cum este Radio România Cultural mi-a acordat un premiu de excelenţă este deosebit pentru mine.”
Celelalte două premii speciale ale Galei Premiilor Radio România Cultural au fost acordate sopranei Angela Gheorghiu şi violonistului Răzvan Stoica. Această ediţie a adus o premieră în istoria Galei. Pentru al doilea an consecutiv, acelaşi autor obţine distincţia la categoria Poezie”. El este Dan Sociu, recompensat pentru volumul „Vino cu mine, ştiu exact unde mergem”. La secţiunea “proză” s-a impus Liliana Corobca, cu volumul „Kinderland”. Premiul pentru film i-a fost acordat regizorului Călin Peter Netzer, pentru „Poziţia copilului”, lungmetraj distins cu numeroase trofee la festivalurile internaţionale, între care cel mai prestigios este Ursul de Aur la Berlinala 2013.
Laureatul secţiunii teatru” a fost regizorul Alexandru Dabija, iar premiul pentru arte plastice i-a revenit pictorului Horea Paştină. Categoria “muzică” a fost câştigată de Nicu Alifantis, pentru albumul şi concertele „Mozaic”, în timp ce premiul pentru educaţie a revenit proiectului de educaţie juridică „Unde-i lege nu-i tocmeală”, al Serviciului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Bucureşti. Premiul Media culturală – Proiecte on-line a revenit website-ului www.bookaholic.ro, iar la secţiunea proiecte culturale şi festivaluri a fost laureat Astra film Festival Sibiu, ediţia a XX-a.
În cadrul Galei, laureatul secţiunii ştiinţă” a fost profesorul universitar doctor Marin Cârciumaru, pentru Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic. Primul de acest fel în Europa Centrală şi de Sud-Est, muzeul de la Târgovişte conţine importante descoperiri din paleoliticul mijlociu şi superior.