Premiile Radio România Cultural
Marele actor Ion Caramitru, primul producător român nominalizat la Oscar, Ada Solomon, precum şi pianista Alexandra Dariescu se numără printre laureaţii celei de-a 17-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural.
România Internațional, 21.03.2017, 12:54
De 17 ani, Radio România Cultural îi recompensează pe cei care au performat în diferitele domenii ale culturii în anul anterior. Luni seara, au fost decernate trei premii speciale şi nouă distincţii la tot atâtea categorii – film, teatru, poezie, proză, proiecte culturale şi festivaluri, educaţie, ştiinţă, muzică şi arte plastice. Premiul de Excelenţă pe 2016 i-a fost înmânat marelui actor Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional I.L.Caragiale” din Bucureşti, preşedintele Uniunii Teatrale din România. Colegul de breaslă Victor Rebengiuc a făcut Laudatio prietenului să Caramitru, elogiind „entuziasmul, tenacitatea şi profesionalismul care l-au făcut să ajungă actorul şi personalitatea de astăzi”.
Premiul Lux Mundi – oameni care îşi duc creaţiile în întreaga lume – i-a revenit Adei Solomon, primul producător român nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun film străin, respectiv pentru pelicula Toni Erdmann. Membru al Academiei Europene de Film, Ada Solomon a mai produs Aferim, în regia lui Radu Jude, peliculă care a câştigat Ursul de Argint la Berlin. Ada Solomon este şi deţinătoarea unui Urs de Aur pentru filmul Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer. Pianista Alexandra Dariescu, inclusă în topul celor mai buni 30 de tineri pianişti din lume de către International Piano Magazine, a fost recompensată de Radio România Cultural cu Premiul In memoriam Iosif Sava.
Pe lângă cele trei distincţii speciale, au fost acordate alte nouă premii. La categoria Film, regizorul Cristi Puiu a primit premiul pentru lungmetrajul „Sierra Nevada”. Regizorul Bobi Pricop şi echipa spectacolului „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul noptii”, după Mark Haddon, producţie a Teatrului National „I. L. Caragiale” din Bucureşti, au fost recompensaţi la categoria Teatru. Premiul pentru Proză i-a fost înmânat lui Radu Cosaşu pentru volumul „Viaţa ficţiunii după o revoluţie”, iar cel pentru Poezie Svetlanei Cârstean pentru volumul „Trado”, scris împreună cu poeta suedeză Athena Farrokhzad.
La categoria Muzică, juriul a decis să premieze trupa Byron, care a împlinit 10 de ani de la fondare. Iar premiul pentru Proiecte culturale şi festivaluri a fost obtinut de Gărâna Jazz Festival, probabil cel mai apreciat şi aşteptat eveniment cu muzică jazz din Romania şi unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est. În 2016 a sărbătorit 20 de ediţii.
Premiul pentru Ştiinţă i-a revenit Aurorei Simionescu, doctor în astrofizică, profesor asociat la Agenţia Spaţială Japoneză, prezentă alături de spectatori prin intermediul unui videoclip prezentat de organizatori, în timp ce la categoria Educaţie juriul a premiat Bursa de Valori Bucureşti pentru lansarea online a unei platforme extinse de educaţie financiară. Premiul pentru Arte Plastice i-a fost decernat lui Alexandru Antik, pentru expoziţia Viziuni în întuneric, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (centru), alături de publicarea cărţii de artist Inventar.