Premiile Europa Nostra
Două proiecte românești au câştigat cea mai înaltă distincție pentru patrimoniu din Europa.
Roxana Vasile, 15.06.2023, 11:29
Din Norvegia până în Portugalia, din Franța până în Ucraina… 30 de proiecte cu realizări remarcabile în domeniul patrimoniului, din 21 de țări, au primit Europa Nostra – cea mai înaltă distincție de acest gen a Europei. Cele 30 de proiecte au fost selectate de un juriu compus din experţi în patrimoniu de pe întregul continent. Printre câștigătoarele din acest an se numără și două din România: „Călăuzele Apelor” („Pathfinders of the Waters”) și „Via Transilvanica”. „Călăuzele Apelor”, din Delta Dunării, se derulează în satele de-a lungul Dunării cu acces limitat la activități culturale.
Prin intermediul ambarcațiunii tradiționale a Deltei – barca pescărească din lemn cunoscută sub numele de lotcă – sunt promovate valoarea moștenirii locale și dobândirea de noi abilități în rândul copiilor. Mai precis, prin ateliere de construcție a acestor bărci, copiii înțeleg mai bine valoarea patrimoniului, învață să se reconecteze cu resursele locale și să aprecieze diversitatea culturală și etnică din zona în care locuiesc.
La baza proiectului s-a aflat legenda României la canoe, sportivul Ivan Patzaichin (1949-2021), câștigător a 30 de titluri la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Europene. Cât despre „Via Transilvanica”, cu cei 1.400 de kilometri ai săi, este cel mai lung traseu de drumeții din România. Străbate 20 de regiuni etnice și culturale, aproximativ 400 de comunități, precum și 12 situri înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Inaugurat în 2022, după 4 ani de muncă asiduă, cu implicarea comunităților locale și a peste 10.000 de voluntari, „Via Transilvanica” traversează România de la nord-est la sud-vest şi poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau călare. Proiectul a fost înființat de Tășuleasa Social, un ONG implicat de peste 23 de ani în activități educaționale, sociale, de mediu și culturale.
„Premiind aceste realizări, ne reconfirmăm angajamentul ferm de a ne proteja moștenirea culturală comună, vitală pentru confirmarea unității noastre, ca cetățeni și comunități ale Europei.” – a declarat, după anunțarea câștigătorilor din acest an ai premiilor Europa Nostra, Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene. Ceremonia de decernare va avea loc la Palazzo del Cinema din Veneția, pe 28 septembrie.
În cadrul evenimentului, vor fi anunțați și laureații Grand Prix și Public Choice Award, aleși dintre câștigătorii din acest an, care vor primi, fiecare, câte 10.000 de euro. Susținătorii și iubitorii patrimoniului sunt încurajați să-i descopere, deci, pe cei 30 de câștigători și să voteze online, pentru a decide, astfel, cine va câștiga Public Choice Award.