Premiile cinematografiei române
Filmul “La Gomera, în regia lui Corneliu Porumboiu, este marele câştigător al celei de 14-a ediţii a Galei Premiilor Gopo. Pelicula a primit nouă trofee.
Corina Cristea, 30.06.2020, 11:33
Anunţată iniţial pentru finalul lunii martie, Gala Gopo – care premiază cele mai bune producții ale cinematografiei române din anul precedent, a fost reprogramată din cauza pandemiei și a avut loc acum, două luni mai târziu, în condițiile stării de alertă. Evenimentul, desfășurat în aer liber, a avut covor roşu cu tunel de dezinfectare instalat la intrare şi recomandarea de păstrare a distanţei fizice de 1,5 metri imprimată pe pancarte cu chipul omuleţului creat de Ion Popescu- Gopo – cel care dă numele evenimentului dedicat filmului românesc. Despre COVID-19 a vorbit, de altfel și prezentatorul, adus pe scenă cu o izoletă, de patru persoane îmbrăcate în combinezoane de protecţie: ”un virus care ne-a purtat într-o perioadă dificilă, un virus mai popular decât orice film din seara asta’.
Marele câştigător al Galei Gopo a fost La Gomera, al regizorului Corneliu Porumboiu, care a adunat nouă trofee, inclusiv cele pentru Cel mai bun film de lungmetraj, Cea mai bună regie şi Cel mai bun scenariu. La primirea premiului pentru scenariu, Porumboiu a făcut referire la povestea din film, care are în centru o insulă pe care se practică un limbaj fluierat – N-am învăţat eu să fluier, dar cred că am scris un scenariu destul de bun, a mărturisit cineastul. Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal i-a fost decernat lui Iulian Postelnicu pentru prestația din filmul Arest, în regia lui Andrei Cohn, iar cea mai bună actriţă în rol principal a fost desemnată Judith State, protagonista filmului Monştri, semnat de Cătălin Mitulescu. Cei premiaţi au mulţumit, pe rând, echipei lor, colegilor alături de care au fost nominalizaţi, dar au vorbit şi de nevoia sprijinului concret pentru industria cinematografiei.
Producătorul Ada Solomon a făcut un apel în acest sens, când a ridicat trofeul pentru Cel mai bun film documentar, pentru Distanţa dintre mine şi mine, de Dana Bunescu şi Mona Nicoară. Cinematografia românească vorbeşte prin animaţie, vorbeşte prin documentar, vorbeşte prin ficţiune şi genurile astea se întrepătrund din ce în ce mai tare. Cred că un pic mai mult interes pentru documentarul românesc ar fi ceea ce merităm, a subliniat Ada Solomon.
După încheierea galei, iniţiatorul şi principalul organizator al evenimentului, regizorul Tudor Giurgiu, a declarat pentru Radio România: Ne-am bucurat că Gala Gopo s-a putut întâmpla fizic, nu online, pentru că oamenii cred că au nevoie de tipul ăsta de întâlniri, de socializări, chiar dacă doar socializări distanţate, să le spunem aşa. Și cred că a fost un miracol în seara asta, cei din comunitatea de film s-au bucurat cumva pentru că au simţit că revin uşor, uşor la viaţa lor de dinainte de pandemie. Premiile speciale ale ediţiei au fost acordate scriitorului Radu Cosaşu şi monteuzei Cristina Ionescu pentru carierele lor excepţionale, precum și artiştilor octogenari Adela Mărculescu şi Virgil Andriescu – pentru întreaga carieră.